29.08.2024.

17:50

Foto: Reuters/Fotoiluistracija

Planeta

Peking uputio zahtev Vašingtonu, zaustavite se pre nego pređete "crvenu liniju" sa Tajvanom!

Tokom sastanka sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom u Pekingu, Džang je zahtevao da SAD prestanu da naoružavaju Tajvan i da prestanu da šire lažne glasine u vezi sa tim - navodi se u transkriptu koji su objavili Kinezi. Ministarstvo odbrane.

Džang je dodao da je pitanje Tajvana, koji Peking vidi kao neotuđivi deo Kine, "politički temelj kinesko-američkih odnosa" i "crvena linija broj jedan koja se ne sme preći". On je naglasio da je Peking uvek nastojao da održi mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, ali je upozorio da to neće biti moguće ukoliko dođe do pokušaja da se Tajvan odvoji od ostatka zemlje.

- Misija i dužnost Narodnooslobodilačke armije Kine je da se odlučno suprotstavi pristalicama takozvane nezavisnosti Tajvana. Obavezni smo da se odupremo bezobzirnim provokacijama separatističkih snaga - rekao je Džang. 

Potpredsednik je takođe insistirao na tome da SAD treba da "isprave stratešku percepciju Kine" i da se vrate „racionalnoj i pragmatičnoj politici , da poštuju kineske suštinske interese u praksi, da zajednički promovišu saradnju između oružanih snaga dve zemlje i zajedno snose odgovornosti velikih sila".

Džang je takođe podsetio da su u novembru 2023. godine, na samitu u San Francisku, američki predsednik Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping „izložili pravac stabilnog, zdravog i održivog razvoja američko-kineskih odnosa".

U međuvremenu, Fajnenšel tajms je prošle izveštava da su najviši spoljnopolitički zvaničnici Tajvana, uključujući ministra spoljnih poslova ostrva i savetnika za nacionalnu bezbednost, otputovali u Vašington na tajne sastanke poznate kao razgovore o 'posebnom kanalu', koje su dve strane navodno održavale redovno godinama.

Kina je više puta izrazila protivljenje kontaktima Vašingtona i Tajpeja i optužila SAD za slabljenje politike Jedne Kine, koja predviđa da je Tajvan sastavni deo kineske teritorije.