Autor: Informer.rs

29.08.2024.

17:33 >> 18:14

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Au koji blam! Maskova raketa eksplodirala pri sletanju!

Iako je misiju lansiranja najnovije grupe od 21 "Starlink" satelita uspešno obavila, prvo neuspešno sletanje u protekle tri godine zabrinulo je američku Federalnu administraciju za avijaciju.

Kompanija „Spejs iks“ objavila je snimak prve, pogonske faze rakete – koja uobičajeno pali potisnike kako bezbedno i precizno sletela – kako gubi ravnotežu i naginje se na jednu stranu a ubrzo nakon toga je i eksplodirala.

Uprkos tome što je spuštanje pogonske faze sekundaran zadatak, on omogućava višekratno korišćenje raketnog sistema što je krucijalno za čitav biznis model „Spejs iksa“.

Neuspešno sletanje prekinulo je niz od stotinu uspešnih spuštanja tokom perioda dužeg od tri godine.

„Istraga je pokrenuta kako bi se dodatno poboljšala bezbednost, odredio uzrok neuspeha i odredili dalji potezi kako se ovako nešto ne bi opet desilo“, saopštili su iz Federalne administracije za avijaciju.

Raketa „falkon 9“ je radni konj flote „Spejs iksa“ i veoma pouzdan raketni sistem koji je obavio na stotine lansiranja satelita i astronauta u orbitu.

Prizemljenje zbog najnovijeg problema moglo bi da odloži lansiranje misije „Polaris don“ (Polaris Dawn), višednevna orbitalna misija u organizaciji milijardera i preduzetnika Džareda Isakmana koja za cilj ima i prvu svemirsku šetnju isključivo civilne posade.