29.08.2024.

18:40

Foto: pixabay.com

Planeta

Finska rešila najveći problem nuklearne energije za 100.000 godina! Da li je ovo baš ok?!

Finci će istrošeno radioaktivno nuklearno gorivo staviti u hermetički zatvorene bakarne kanistere. Oni će potom biti zatrpani u kamenitom tlu ispod šuma na jugozapadu zemlje. Kanisteri će se nalaziti 400 metara pod zemljom i tamo će provesti 100.000 godina.

Onkalo se nalazi iznad mreže tunela u blizini tri nuklearna reaktora na ostrvu Olkiluoto, koje je oko 240 kilometara od glavnog grada Finske.

Onkalo je izgradila kompanija Posiva, koja je osnovana 1995. godine da bi osmislila metod skladištenja istrošenog nuklearnog goriva.

Šef za komunikacije Posive Pasi Tuohimaa rekao je da su mnoge nuklearne kompanije zainteresovane za Onkalo. Tuohima je dodao da je nuklearna energija poslednjih godina doživela renesansu i da je interesovanje za deponiju poraslo nakon energetske krize koja je potresla Evropu i delove Azije 2021. i 2022. godine. Tuomihaa je rekao da pitanje deponija istrošenog nuklearnog goriva zabrinjava stručnjake. Postojanje takve deponije učinilo bi nuklearnu energiju održivom opcijom.

Finski projekat je ponovo pokrenuo debatu o bezbednosti istrošenog nuklearnog goriva i nuklearne energije kao odgovora na klimatsku krizu. Svetska nuklearna asocijacija (VNA) tvrdi da nuklearne elektrane trenutno proizvode devet odsto svetske električne energije.

Zagovornici nuklearne energije tvrde da zbog svog niskog ugljičnog otiska može pomoći zemljama da smanje emisije gasova staklene bašte i njihovu zavisnost od fosilnih goriva. Neki ekološki aktivisti, međutim, tvrde da je nuklearna energija skupa i opasna i da postoje jeftinije i čistije alternative.

Geret Lo, profesor radiohemije na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj, rekao je da Onkalo pokazuje da se istrošeno nuklearno gorivo može bezbedno skladištiti, piše CNBC .

Lo veruje da će mnoge zemlje želeti da slede primer Finske, ali je dodao da je u tehnološkom smislu Finska „najmanje 10 godina" ispred Švedske, sledeće zemlje koja bi mogla da izgradi deponiju poput Onkala. Zakon je rekao da je takav projekat teško izvodljiv, i tehnološki i politički. On je dodao da je postojanje Onkala maltene čudo.

Onkalo se zasniva na tzv KBS-3 metode odlaganja istrošenog nuklearnog goriva. Ovaj metod se zasniva na principu višestrukih barijera koje bi trebalo da garantuju dugoročnu bezbednost istrošenog nuklearnog goriva. Najjednostavnije rečeno, ako jedna barijera ne radi svoj posao, postoje druge koje osiguravaju da nuklearni otpad neće izazvati nikakvu štetu.

Kai Mikkanen, ministar zaštite životne sredine i klimatskih promena Republike Finske, rekao je da se čini da će nuklearna energija igrati važnu ulogu u evropskoj tranziciji zelene energije. 

- Pogotovo ako želimo da Azija i Sjedinjene Države prestanu da proizvode električnu energiju iz fosilnih goriva - dodao je Mikenen.

Finski ministar smatra da Onkalo može biti odgovor na pitanje održivog odlaganja nuklearnog otpada. "Siguran sam da većina finskog stanovništva, a takođe i stanovništva u blizini Onkala, to vidi na sličan način. Ljudi to zaista vide kao rešenje koje zamenjuje štetniju energiju", rekao je Mikenen, dodajući da se nada da će svet slediti Primer Finske.