30.08.2024.

06:15

Foto: Foto: EPA Images

Planeta

Putina hapse sledeće nedelje!? Čeka se reakcija ove zemlje, hoće li šefu Kremlja smeti da stave lisice na ruke?

Prema osnivačkom ugovoru suda, Rimskom statutu, članovi MKS-a su obavezni da pritvore osumnjičene za kojima je sud izdao nalog za hapšenje, ako kroče na njihovo tlo.

Ali sud nema nikakav mehanizam izvršenja. U poznatom slučaju, bivši sudanski predsednik Omar al-Bašir nije uhapšen 2015. kada je posetio Južnu Afriku, koja je član suda, što je izazvalo ljutu osudu aktivista za ljudska prava i glavne opozicione stranke u zemlji.

Kremlj, koji je ranije naglasio da ne priznaje jurisdikciju MKS, nije komentarisao izglede da Putin bude uhapšen u Mongoliji .

Kako se navodi u onlajn saopštenju Kremlja, Putin će otputovati u Mongoliju na poziv predsednika Unagina Hurelsuha „kako bi učestvovao u svečanim događajima posvećenim 85. godišnjici zajedničke pobede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad japanskim militaristima na reci Halkin Gol".

Putin će takođe razgovarati sa Hurelsuhom i drugim najvišim mongolskim zvaničnicima, navodi se u saopštenju.

MKS je optužio Putina za ličnu odgovornost za otmice dece iz Ukrajine, gde je Rusija vodila razorni rat u poslednje dve i po godine.

To je bio prvi put da je globalni sud izdao nalog protiv lidera jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

MKS je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije dece i protivzakonito prebacivanje dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Kremlj je odbacio nalog kao "ništavan".

Putin od tada nije putovao u zemlje članice MKS, pa je prošle godine u Južnoj Africi preskočio samit Bricks bloka ekonomija u razvoju.

Južna Afrika je mesecima lobirala kod Moskve da Putin ne prisustvuje kako bi se izbegao diplomatski sukob pošto je ta zemlja članica MKS, i na kraju je objavila da su zemlje postigle „zajednički dogovor" da Putin neće prisustvovati sastanku na kojem je inače stalno prisutan. Kremlj je saopštio da je Putin odlučio da ne prisustvuje lično.

Umesto toga, učestvovao je na samitu u Johanesburgu putem video veze, tokom kojeg je pokrenuo tiradu protiv Zapada.

Prošle godine, Kremlj se takođe ljutio na starog saveznika Jermeniju zbog njene odluke da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu, dodajući rastuće tenzije između Moskve i Jerevana. Jermenski zvaničnici su, međutim, brzo pokušali da uvere Rusiju da Putin neće biti uhapšen ako uđe u zemlju.