30.08.2024.

07:53

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Šok! Otkriveno ko je i kako oborio prvi F-16 u Ukrajini!

"Lovac F-16 oborio je ukrajinski protivvazdušni raketni sistem Patriot", napisala je Bezuglaja na Telegramu.

"Prema mojim informacijama, F-16, ukrajinskog pilota Alekseja Mesja, oboren je protivvazdušnim raketnim sistemom Patriot zbog slabe koordinacije jedinica", navela je.

Istovremeno, zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing odbila je da potvrdi da je Ukrajina oborila lovac sopstvenim PVO sistemom.

Ranije je Glas Amerike, pozivajući se na izvore u vazdušnim snagama Oružanih snaga Ukrajine, potvrdio da je F-16 sa potpukovnikom Aleksejem Mesom oboren "prijateljskom vatrom" ukrajinskog PVO.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je vest o padu lovca F-16 prebačenog u Ukrajinu, navodeći kao razlog "grešku pilota".

Vašington post piše da je "pad aviona F-16 veliki udarac za Ukrajinu".

"Pogibija jednog od izuzetnih ukrajinskih pilota i pad jednog od nekoliko skupocenih aviona F-16 predstavljju snažan udarac za Ukrajinu", navodi američki list.

Pilot bio jedan od šestorice Ukrajinaca obučenih za upravljanje tim avionom.

Podsetimo, Generalštab ukrajinske vojske je juče priznao da je jedan od isporučenih aviona F-16 pao, ne navodeći razloge. Američki "Vol strit džornal" je objavio, pozivajući se na izvore, da je avion pao zbog greške pilota. Osnovna verzija F-16 košta između 25 i 30 miliona dolara.