31.08.2024.

07:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Ukrajinski poručnik u očaju opisao raspad fronta kod Pokrovska! "Znate li šta rade kad čuju eksploziju?!"


"Oni su u omamljenosti... ne znaju šta da rade u pravoj borbi", citira list ukrajinskog poručnika čije su trupe na prvoj liniji fronta.

Dodao je da se mnogi od mobilisanih "okrenu i beže na prvu eksploziju".

Podsetimo, časopis Ekonomist, nauspesi Ukrajine na pravcu Pokrovska povezani su sa opštom iscrpljenošću i nedostatkom vojnog osoblja. Takođe, prema onome što govore vojnici, probleme pogoršavaju "idiotska" naređenja komande.

Internetom su naveliko kružili video snimci mobilizacije na silu u Ukrajini, na kojima predstavnici vojnih kancelarija, često premlaćuju i na silu minibusevima odvode muškarce u nepoznatom pravcu.

Prema pisanju lista, Ukrajina je rasporedila jedinice specijalnih snaga da napadnu rusku teritoriju, a u pravcu Pokrovska ukrajinske oružane snage pokušavaju da zapuše rupe neiskusnim formacijama.

Zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve obveznike vojnog roka da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja zakona na snagu.

Da biste to uradili, potrebno je da dođete lično u vojnu registraciju ili da se prijavite na "elektronski nalog regruta".

Inače, poziv će se smatrati uručenim čak i ako ga vojni obveznik nije video lično: datumom "uručenja" poziva smatraće se datum kada je dokument pečatiran sa nemogućnošću ličnog uručenja. Predlog zakona predviđa da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na prvi zahtev zaposlenih u vojnom registru i policije.

Ukrajinske snage su od početka borbi u Kurskoj oblasti izgubile 7.800 vojnika i 75 tenkova, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.