Autor: Informer.rs

30.08.2024.

15:40

Foto: Reuters

Planeta

Mask u klinču sa brazilskim vlastima! Kažnjavate me protivustavno!

Starlink, Muskov satelitski internet operater, rekao je u četvrtak da je primio nalog od sudije brazilskog Vrhovnog suda Aleksandra de Moraesa koji „zamrzava Starlinkove finansije i sprečava Starlink da obavlja finansijske transakcije“ u zemlji.

Odluka suda da sankcioniše Starlink je odgovor na nedostatak pravnih zastupnika u Brazilu za Iks (bivši Tviter), rekao je za Rojters sudski izvor.

De Moraes je u sredu izdao nalog pozivajući Maska da imenuje novog pravnog zastupnika kompanije za Ks u Brazilu u roku od 24 sata ili se suoči sa suspenzijom u najvećoj zemlji Latinske Amerike.

Mask je kritikovao taj potez, tvrdeći da je platforma kažnjena zbog otpora cenzuri. Milijarder, koji je preuzeo kontrolu nad Tvitterom u oktobru 2022. i kasnije ga preimenovao u Ks, osudio je de Moraesa da je „nepropisno kažnjavao druge akcionare i narod Brazila“.

„Spaceiks i Iks su dve potpuno različite kompanije sa različitim akcionarima.

Posedujem oko 40% SpaceKs-a, tako da je ovo apsolutno nezakonita akcija diktatora“, napisao je Musk na svojoj platformi društvenih medija.

Starlink je na Ks-u tvrdio da je de Moraesova naredba „izdata u tajnosti i da Starlinku nije omogućila bilo kakav zakonski proces koji je garantovan“ brazilskim ustavom.

„Ova naredba je zasnovana na neosnovanoj odluci da Starlink treba da bude odgovoran za kazne nametnute protivustavno protiv Ks“, rekao je Starlink.

Iks je ranije ovog meseca najavio da će zatvoriti operacije i otpustiti svoje osoblje u Brazilu, pozivajući se na navodne „cenzurne naloge“ koje je izdao de Moraes, dok će svoju uslugu zadržati na raspolaganju brazilskim korisnicima.