Autor: Informer.rs

30.08.2024.

17:48

Foto: Reuaters/Shutterstock

Planeta

Kriju se od dronova! Nuklearni inspektori naterani na skrivanje od ukrajinskih napada!

Agencija je u svom saopštenju u četvrtak objavila da će sledeće nedelje generalni direktor organizacije Rafael Grosi obaviti svoju petu posetu tom objektu od početka sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru 2022.

- Članovi stalne misije IAEA, pokrenute u nuklearnom postrojenju Zaporožje u septembru 2022, „nastavili su da čuju eksplozije i druge naznake vojnih aktivnosti, povremeno u blizini same elektrane - navodi agencija.

- Zbog prijavljenih pretnji dronovima u toj oblasti, timu je rečeno da se skloni u zatvorenom prostoru 20. avgusta i da je morao da odloži planiranu šetnju za 26. avgust - saopštila je IAEA.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća u Evropi, pod ruskom je kontrolom od marta 2022.

Tokom sukoba, Moskva i Kijev su više puta optuživali jedni druge za granatiranje postrojenja, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je nekoliko pokušaja ukrajinskih jurišnih jedinica da ga ponovo uzmu su odbijeni.

U jesen 2022. godine Zaporoška oblast se zvanično pridružila Rusiji zajedno sa Hersonskom oblasti i Donjeckom i Luganskom narodnim republikama.

Prema podacima UN-ovog nadzornog organa, od Grosijevog poslednjeg putovanja u fabriku u Zaporožju u februaru ove godine, „bila je pogođena udarima dronova, doživeo je gubitak dalekovoda, a ranije ovog meseca požar je prouzrokovao značajnu štetu na jednom od dva rashladna postrojenja kule.

- Ovi nedavni duboko zabrinjavajući incidenti suviše jasno pokazuju da je nuklearna bezbednost i bezbednosna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje i dalje izuzetno izazovna - rekao je šef IAEA.

Grosi je u ponedeljak posetio nuklearnu elektranu Kursk u Rusiji, koja se nalazi u blizini oblasti gde je Ukrajina početkom avgusta započela svoj veliki upad na međunarodno priznatu rusku teritoriju.

Borbe u blizini elektrane predstavljaju rizik od "nuklearnog incidenta", upozorio je on.

Ruski zvaničnici su ranije optužili ukrajinske trupe da su gađali nuklearno postrojenje Kursk dronovima, od kojih je jedan, kako se izveštava, prošle nedelje pao pored skladišta istrošenog goriva u fabrici.