Autor: Informer.rs

30.08.2024.

19:32

Foto: EPA

Planeta

Nemci pritegli kaiš! Berlin počeo da deportuje Avganistance Talibanima!

Taj potez uslijedio je nakon napada nožem na uličnom festivalu u gradu Solingenu prošle sedmice, u kojem su tri osobe poginule, a osam je povrijeđeno.

Policija je uhapsila 26-godišnjeg Sirijca zbog incidenta, za koji je navodno odgovornost preuzela Islamska država (IS, ranije ISIS), bez pružanja dokaza.

Prva grupa od 28 Avganistanaca, koji su svi osuđeni za kriminalce, deportovana je u petak čarter letom Katar ervejza koji je krenuo za Kabul, objavio je magazin Špigl, pozivajući se na bezbednosne izvore.

- To su bili državljani Avganistana, svi su bili osuđeni prestupnici koji nisu imali pravo da ostanu u Nemačkoj i protiv kojih su izdati nalozi za deportaciju - rekao je glasnogovornik kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt.

Hebestrajt je potvrdio da je Nemačka „zamolila ključne regionalne partnere za podršku kako bi olakšala deportacije“, ne iznoseći detalje.

- Savezna vlada je posvećena sprovođenju takvih deportacija. Bezbednosni interesi Nemačke očigledno nadmašuju njen interes za zaštitu kriminalaca i opasnih pojedinaca - rekao je Hebestrajt.

Berlin je suspendovao deportacije u Avganistan pod vlašću talibana 2021. zbog zabrinutosti za ljudska prava.

Takođe je zabranio proterivanje u Siriju, jer se ta zemlja ne smatra bezbednom zbog dugotrajnog građanskog rata.

U junu, nakon što je jednog policajca ubio Avganistanac u gradu Manhajmu, kancelar Šolc je u parlamentu zemlje rekao da se zalaže za deportaciju migranata koji počine nasilne zločine u svoje zemlje porekla, uključujući Avganistan i Siriju.

Nakon nedavnih napada, Šolcova vladajuća koalicija našla se pod pojačanim pritiskom opozicionih partija, koje su optužile vladu da je godinama zanemarivala problem.

Najveća ekonomija EU i dalje je glavna destinacija za migrante bez dokumenata.

Prošle godine u Nemačkoj je zabeležen porast imigracije, pri čemu je broj ljudi koji su podneli zahtev za azil porastao za 51 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveća grupa tražilaca azila, oko trećine, došla je iz Sirije. Turska je bila druga, a prati je Avganistan.