Autor: Informer.rs

30.08.2024.

23:10

Foto: Shutterstock/Studio 37

Planeta

Ne krijemo ništa! Kijev priznao mračnu tajnu, šta pronađete vaše je!

Visoki zvaničnik je to izjavio na ukrajinskoj TV u petak, promovišući plan za rešavanje problema masovnog ilegalnog naoružanja u zemlji, koji je ranije ove godine odobrio parlament zemlje.

Iako je tačan broj ilegalnog oružja koje drže Ukrajinci nepoznat, verovatno je između dva i pet miliona komada vojnog oružja, rekao je ministar, pozivajući se na procene „evropskih partnera” Kijeva.

Oružje koje se protivzakonito drži uključuje „trofeje“ koje su civili pronašli u zonama borbenih dejstava, kao i vatreno oružje koje su same ukrajinske vlasti nekontrolisano delile u prvim danima sukoba sa Rusijom, objasnio je Drapati.

Kako bi izbegli pravne probleme, građani moraju da registruju svoje arsenale do 25. decembra, rekao je on.

- Nakon što proglasi vatreno oružje, osoba će imati pravo da ga zadrži sve dok je vanredno stanje na snazi i da ga koristi da se odupre oružanoj agresiji - rekao je Drapati, pozivajući civile da svoje vatreno oružje koriste protiv ruske vojske.

Kada se završi vanredno stanje, građani će imati rok od 90 dana da predaju oružje koje su primili od ukrajinskih vlasti nazad državi, dodao je on.

Vatreno oružje nabavljeno na takav način ostaje vlasništvo Ukrajine, naglasio je on.

- Civili će moći da zadrže svoje „trofeje“ nepoznatog porekla kada se sukob završi, a takvo oružje će biti pretvoreno u civilno-legalno vatreno oružje - navodi Drapati.

Nakon isteka roka 25. decembra, ukrajinski civili će biti u obavezi da odmah obaveste vlasti o bilo kom vatrenom oružju koje pronađu.

Ranije ovog meseca, ukrajinski parlament je usvojio kontroverzni zakon koji dozvoljava civilima da samostalno angažuju ruske snage i da koriste svoje vatreno oružje po volji.

Zakoni su zapravo protivni međunarodnom pravu, koje pravi jasnu razliku između civila i boraca, pri čemu samo ovi drugi imaju pravo da učestvuju u neprijateljstvima tokom oružanog sukoba.