Autor: Informer.rs

30.08.2024.

21:01

Foto: EPA

Planeta

EU bi da zavodi red u Južnoj Americi?! Ovaj put na meti predsednik Venecuele!

Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele je ranije osudilo nepoštovanje suvereniteta i nezavisnosti južnoameričke nacije od strane EU i upozorilo da bi to moglo značajno da utiče na diplomatske odnose.

Maduro je osvojio 52 odsto glasova na predsedničkim izborima u julu, čime je sebi obezbedio treći mandat.

Opozicija je, međutim, tvrdila da je glasanje bilo namešteno.

Madurov glavni rival, Edmundo Gonzales kojeg podržava Zapad, zvanično je priznat od strane SAD kao novoizabrani predsednik Venecuele ranije ovog meseca.

Prema Borelu, koji je rekao da je Gonzales pozvan da učestvuje na sastanku EU, ministri su svoju odluku doneli pošto Nacionalni izborni savet Venecuele (CNE) nije odgovorio na njegove pozive da pruži verodostojne podatke.

Rusija, Kina i regionalni saveznici Karakasa čestitali su aktuelnom predsedniku na pobedi.

Međutim, venecuelanska opozicija, većina latinoameričkih država i nacije G7 odbili su da priznaju rezultate, izražavajući „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa integritetom izbornog procesa.

- Ne možemo da prihvatimo legitimitet Madura kao izabranog predsednika“, rekao je Borel novinarima u Briselu. „On će ostati predsednik, de fakto... Ali mi poričemo demokratski legitimitet na osnovu rezultata koji se ne može proveriti - tvrdi diplomata, naglašavajući da je odluka od četvrtka „snažna izjava“ EU.