Autor: Informer.rs

30.08.2024.

21:30

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Nije bilo dogovora! Durov i Kremlj nisu došli do rešenja! Šta još ostaje?

Durov, koji takođe ima državljanstvo Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sent Kitsa i Nevisa, uhapšen je prošle subote u Parizu i optužen za saučesništvo u nedozvoljenim aktivnostima korisnika njegove aplikacije za razmenu poruka.

Njegove pristalice tvrde da Pariz pokušava da ga zastraši da naruši privatnost klijenata Telegrama i nametne strožiju moderaciju javnog sadržaja, što bi bilo u skladu sa francuskom politikom.

Milijarder, koji živi u UAE, napustio je Rusiju 2014. godine, nakon što su ga organi za sprovođenje zakona optužili da štiti teroriste odbijanjem da ruskim istražiteljima da pristup komunikaciji osumnjičenih.

Tvrdio je da je njegova platforma osmišljena na način koji onemogućava takav nadzor.

Svađa je praktično okončana 2020. godine, kada je ruski regulator telekomunikacija objavio da više nema problema sa Telegramom.

U to vreme bilo je glasina da su se menadžment kompanije i ruska vlada tajno sporazumeli.

- Nije bilo dogovora između Kremlja i Durova - rekao je Peskov novinarima na pitanje da li postoji takav odnos.

Upitan da li se predsednik Vladimir Putin lično sastao sa Durovom, portparol predsednika je rekao da se takav susret nikada nije dogodio.

Medijski izveštaji su nedavno tvrdili da su se Putin i Durov sreli u Bakuu u Azerbejdžanu sredinom avgusta. Peskov je to demantovao ranije ove nedelje.

Durov je u sredu prisustvovao sudu u Parizu, koji ga je zvanično optužio po spisku optužbi i pustio ga na slobodu uz garanciju od 5 miliona evra.

Zabranjeno mu je da napusti Francusku dok traje slučaj.