Autor: Informer.rs

31.08.2024.

07:30

Foto: Reuters

Planeta

Rešili da mu dođu glave! Međunarodni sud pravde tera Mongoliju da uhapsi Putina!

Putin bi trebalo da poseti suseda Rusije u ponedeljak, kako bi obeležio 85. godišnjicu velike bitke u Drugom svetskom ratu. To bi ga teoretski dovelo u opasnost od hapšenja po nalogu MKS-a za „ratne zločine“ , pošto Ulan Bator priznaje nadležnost suda.

Sve države koje su potpisale Rimski statut „imaju obavezu da sarađuju u skladu sa Poglavljem IKS“, rekao je portparol MKS Fadi el Abdalah za Bi-Bi-Si u petak.

Rimski statut je međunarodni ugovor kojim je uspostavljen sud, koji je Mongolija ratifikovala 2002. godine.

- U slučaju nesaradnje, sudije MKS-a mogu doneti zaključak o tome i obavestiti Skupštinu država članica o tome. Tada je na skupštini da preduzme sve mere koje smatra prikladnim - rekao je el-Abdalah.

Rimski statut predviđa izuzeće kada bi hapšenje nekoga „kršilo ugovornu obavezu“ sa drugom zemljom ili bi narušilo „diplomatski imunitet osobe ili imovine treće države“.

Ukrajina je takođe podnela zvaničan zahtev Mongoliji da uhapsi Putina, saopštila je vlada u Kijevu.

Moskva „nema zabrinutosti“ u vezi sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda, rekao je novinarima ranije u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, napominjući da su sva moguća pitanja u vezi sa Putinovom posetom unapred „razrađena odvojeno“ .

MKS je izdao nalog za Putinovo hapšenje u martu 2023, optužujući ruskog predsednika za „protivpravnu deportaciju stanovništva (dece)“ i „nezakonito prebacivanje stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

Moskva je te tvrdnje odbacila kao smešne, ističući da evakuacija civila iz zona borbenih dejstava nije zločin.

Štaviše, ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta, što znači da MKS nema nadležnost po tom pitanju.

Očekuje se da će Putin prisustvovati ceremoniji obeležavanja bitke na Halhin Golu 1939. godine.

Odlučujuća pobeda Crvene armije i njenih mongolskih saveznika nad carskom japanskom vojskom obezbedila je istočni bok Sovjetskog Saveza do 1945. godine.