Autor: Informer.rs

31.08.2024.

11:35

Foto: EPA/Anatoly Maltsev

Planeta

Pokrenuta istraga! Ruske vlasti vrše analizu ukrajinskog napada na Belgorod!

Od početka sukoba u februaru 2022. godine, ukrajinske snage su u više navrata granatirale ruske pogranične regione, uzrokujući smrt, povrede i štetu na infrastrukturi civila.

Kijev je zauzvrat više puta optuživao Moskvu da gađa stambena naselja i civilne zgrade na njenoj teritoriji.

U objavi na svom Telegram kanalu u subotu, istražni komitet je napisao da je pokrenuo krivičnu istragu o terorističkom aktu za koje se sumnja da je u vezi sa „napadom ukrajinskih oružanih grupa na Belgorod i Belgorodski okrug“.

- Ruski istražni komitet utvrđuje okolnosti događaja i pojedince umešane u teroristički napad - dodaje se u poruci.

U odvojenom postu u Telegramu u petak kasno, guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdi da su ukrajinske snage koristile kasetnu municiju ispaljenu iz višecevnog raketnog sistema „Vampir“ češke proizvodnje u svom poslednjem napadu na Belgorod.

Prema rečima zvaničnika, „jedna žena i četiri muškarca su umrli na licu mesta od zadobijenih povreda pre nego što su stigla hitna pomoć“.

Od 46 povređenih, sedmoro su maloletnici, otkrio je gradonačelnik. Deset osoba je u teškom stanju zbog napada.

Granatiranjem su oštećene i najmanje tri stambene zgrade, kao i dve poslovne zgrade u Belgorodu, izvestio je Gladkov.

Zvaničnik je primetio da su neke od pristiglih raketa „oborila ruska protivvazdušna odbrana dok su se približavale gradu“.

Pod vatrom je tog dana bio i grad Šebekino, gde je ranjen jedan civil, napisao je guverner u posebnoj poruci.

Ranije u petak, Gladkov je izvestio da je nekoliko naselja gađano ukrajinskim bespilotnim letelicama, pri čemu su najmanje tri lokalna stanovnika zadobila povrede, a nekoliko domaćinstava je pretrpelo materijalnu štetu.