31.08.2024.

15:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Vojska upala u grad! Blokirana džamija, snajperisti po krovovima!

Očevici su izjavili za Anadoliju da su izraelske snage izvršile raciju u naselju Vadi al-Harija, pretresajući nekoliko kuća.

Dodali su da su u naselju Džabal Abu Ruman viđeni vojnici i snajperisti kako zauzimaju položaje na krovovima stambenih zgrada. Mutaz Abu Sneina iz džamije Ibrahimi saopštio je da je džamija zatvorena u zoru u subotu bez prethodne najave.

"Okupatorske snage su bez upozorenja zatvorile džamiju od 4.00 sata, sprečavajući vernike da uđu," rekao je Abu Sneina. Izraelska vojska je potvrdila zatvaranje džamije u saopštenju na svom Iks nalogu.

Bezbednosna zabrinutost nakon "sabotažne operacije" kasno u petak u bloku Guš Ecion i naselju Karmei Tzur navedena je kao razlog za pojačane bezbednosne provere i palestinskih i izraelskih vernika.

Vojska je dodala da je džamija nakratko zatvorena "iz bezbednosnih razloga", a da je kasnije ponovo otvorena uz stroge mere bezbednosti. Do racije i zatvaranja džamije došlo je samo nekoliko sati nakon što su tri pripadnika izraelske vojske, uključujući komandanta brigade, povređena u pokušaju napada automobilom bombom u Guš Ecionu na jugu Zapadne obale.

Eksplozija se poklopila sa napadom u obližnjem naselju Karmei Tzur. Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale tokom izraelske brutalne ofanzive na pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 40.600 Palestinaca, uglavnom žena i dece.

Prema palestinskim podacima, najmanje 674 Palestinca je ubijeno, oko 5.400 je ranjeno, a više od 10.300 je uhapšeno na okupiranoj teritoriji.