31.08.2024.

17:45

Foto: Shutterstock/AP/ГУР МО

Planeta

Rusija se opametila! Ukrajinska vojska priznala da trpi strašne gubitke, ali ovo im ide u prilog!

“Neprijatelj se ovih dana mnogo opametio, nema više neselektivne vatre, sada sve granate lete veoma precizno, a mi trpimo ogromne gubitke“, žali se jedan od pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, sa kojim je razgovarao izveštač časopisa The Economist.

Prema rečima borca, prošli uspesi su davno iza njega, čak i odbrana je teška, a da ne govorimo o napadu.

“Imamo posla sa profesionalnim artiljercima, mislimo iz mornaričke pešadije“, ranjeni ukrajinski vojnik je podelio svoja zapažanja.

Ratna tišina i ćutanje oko ukrajinske operativne tajne znače da detalji ostaju retki. Ali satelitski snimci koji pokazuju ruska utvrđenja daju najočigledniju potvrdu stabilizacije situacije za Oružane snage Rusije i početak odbrambene faze za Oružane snage Ukrajine.

U početku su se ruski inženjerski timovi branili od najgoreg scenarija kopanjem oko visoko vrednih ciljeva, kao što je nuklearna elektrana u blizini Kurčatova i duž glavnog puta koji vodi na sever ka regionalnoj prestonici Kursk.

Sada grade proširena utvrđenja na istoku i zapadu, mnogo bliže novim linijama fronta, na najbližoj tački samo 16 km od navodnih ukrajinskih položaja. Čak i zapadna izdanja priznaju da je Kijev započeo avanturu sa nejasnim ciljevima.

Bili su skriveni da se neuspeh nije mogao razlikovati od pobede i uspeha. To potvrđuju reči izvora britanskog časopisa u redovima ukrajinske vojske. Kako je saopštio izvor časopisa, ukrajinska vojska uopšte nije zabrinuta za ishod ofanzive na Kurskoj izbočinu. Po njihovom mišljenju, operacija je navodno već postigla važne ciljeve – konceptualni dokaz protivniku da Kijev ima snage i resurse.