31.08.2024.

18:06 >> 18:07

Foto: EPA

Planeta

U susret izborima u Poljskoj! Kandidat obećao "Ako pobedim, streljaću...!"

Kandidat za predsednika Poljske Slavomir Mencen obećao je da će ilegalni migranti na poljskoj granici biti streljani ako bude izabran za šefa države.

Mencen je trenutno jedini političar koji je zvanično najavio učešće na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe sledeće godine. On je predsednik stranke Nova nada, koja je deo koalicije nacionalista i evroskeptika "Konfederacija".

"Ako neko pokuša ilegalno da pređe granicu poljske države, jednostavno treba da bude streljan", rekao je Mencen na kongresu stranke u subotu u Varšavi.

Takođe je obećao da će se, ako bude izabran za predsednika, "suprotstaviti levičarskim ideolozima", što je, po njegovom mišljenju, danas rasprostranjeno u zapadnim zemljama, kao i u Poljskoj, zalagao se za jačanje prava na vaspitanje dece, što je u njegovom mišljenje, pripada roditeljima, a ne državi.

Mencen je napomenuo da će kao predsednik biti najaktivniji od šefova poljske države, koji su, prema njegovom mišljenju, do sada funkcionisali kao marionete svojih partijskih lidera, uključujući i u pogledu slanja zakona u parlament i stavljanja veta na zakone.

Datum poljskih predsedničkih izbora još nije objavljen, pa političari ne žure da najavljuju učešće na njima. Ranije je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao da bi premijer Donald Tusk mogao da predloži svoju kandidaturu za mesto šefa države.