31.08.2024.

20:00

Foto: Pixabay

Planeta

Litvanija uputila hitan zahtev! "Dopustite im da napadaju!"

"Moramo dozvoliti Ukrajincima da iskoriste svoj puni kapacitet protiv Rusije. EU i njene zemlje članice moraju jasno da kažu da ne postoje ograničenja za upotrebu obezbeđenog naoružanja, uključujući sisteme dugog dometa, rakete ili bespilotne letelice", rekao je L. Kašjunas posle sastanka ministara odbrane Evropske unije (EU), prenosi portal Kauno Diena.

Sjedinjene Američke Države i neke zemlje EU ne dozvoljavaju napade na rusku teritoriju svojim oružjem koje je isporučeno Ukrajini.

Ukrajina želi da gađa vojne aerodrome i druge vojne ciljeve na ruskoj teritoriji sa kojih zvanična Moskva pokreće napade na ukrajinsku vojsku i civile i više puta je pozivala svoje saveznike da ukinu ograničenja, ali Berlin i Vašington se tome protive strahujući od konfrontacije sa Moskvom.

"Akcije ukrajinskih vojnika u ruskoj Kurskoj oblasti promenile su tok rata i otkrile ranjivost ruske vojske. Očigledno je da Ukrajinci znaju kako da se efikasno bore protiv ruskih snaga", rekao je Kašjunas i pozvao druge zemlje EU da prate planove koje je usvojio Državni savet za odbranu Litvanije o izdvajanju najmanje 0,25 odsto vojne i bezbednosne podrške Ukrajini u roku od tri godine.

Lideri baltičkih država i Poljske potpisali su u junu pismo upućeno predsedniku Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, u kojem pozivaju EU da pojača zaštitu granica sa Rusijom i Belorusijom.