31.08.2024.

21:30

Foto: Reuters

Planeta

Rizični potezi Kijeva! Stavljaju sve na kocku, stigla brigada Kara-Dag!

Premeštanje brigade od oko 2.000 vojnika sa svog uobičajenog položaja u južnoj Ukrajini na nepoznato bojno polje na istoku naglašava hitnost rešavanja ukrajinskih problema između Avdijevke i Pokrovska.

Posle poraza ukrajinskog garnizona u Avdijevki, kome je ponestalo municije, sredinom februara posle brutalne petomesečne opsade, ruske brigade i pukovi neprestano napreduju ka Pokrovsku.

"Kičma ukrajinske logistike u regionu Donjecka je pod pretnjom", objasnila je ukrajinska analitička grupa Frontelidžens insajt. Pokrovsk je "postao ključni centar za isporuku i distribuciju železničkog saobraćaja, omogućavajući snabdevanje ukrajinskih snaga duž široke linije ratišta."

Kako se rusko napredovanje ubrzalo u avgustu, Generalštab u Kijevu je konačno reagovao po tom pitanju. Poslao je neka pojačanja u pravcu Pokrovskog da se pridruže brigadama koje su se već nalazile na tom sektoru. Ima ih šest, mehanizovanih, vazdušno-desantnih i narodnih gardijskih brigada.

Šta znamo o Kara-Dag brigadi

Među tim svežim snagama bila je i Kara-Dag brigada. Formirana 2014. godine, više puta reorganizovana, ojačana u borbi 2022. godine, a zatim pojačana dodatnim teškim naoružanjem – uključujući tenkove T-64 – Kara-Dag brigada je primer ofanzivnih brigada Nacionalne garde.

Iako se zapravo radi o paravojnoj policiji, ratne okolnosti naterale su brigadu da se bori kao vojna brigada.