31.08.2024.

22:30

Foto: Reuters

Planeta

Zašto je Pokrovsk toliko važan?! Ukrajinci se tresu na pomen da ovaj grad može da padne!

Na osnovu kretanja ruskih snaga i činjenice da se borbe trenutno vode u Selidovu, Grodovki (dve trećine naselja je pod ruskom kontrolom), Galicinovki i Karlovki, može se zaključiti da je pored direktnog napada i oslobađanja Pokrovska preko Mirnograda i pruge, cilj ruske vojske na ovom pravcu oslobođenje Selidova kako bi se presekla druga pruga i znatno otežalo snabdevanje preostalih ukrajinskih trupa na južnom potezu ovog dela fronta.

Takođe, primetno je da je napredovanje ruskih snaga ubrzano u poslednjih mesec dana, pa je tako i portparol američkog Ministarstva odbrane general-major Ratnog vazduhoplovstva SAD Pet Rajder izjavio:

"U Donbasu ruske snage su ostvarile značajne (teritorijalne) dobitke".

Tako se pojedine ruske jedinice sada nalaze na oko 10-11 km od centra Pokrovska, koji brojni mediji i zvaničnici, uključujući ukrajinske i zapadne, označavaju kao "grad od strateškog značaja".

Zašto je Pokrovsk toliko važan?

Pokrovsk je grad koji je pre početka Specijalne vojne operacije imao oko 60.000 stanovnika, a glavni razlog zbog kog mu Oružane snage RF pridaju toliki značaj je što taj grad predstavlja ključno logističko čvorište ukrajinskih snaga i raskrsnicu mnogih većih i manjih, tj. lokalnih puteva.

Ove komunikacione rute koriste se za transport i snabdevanje mnogih jedinica na donjeckom delu fronta, a vredi podsetiti da je Pokrovsk dobro povezan sa Konstantinovkom (u Kramatorskom okrugu), Kramatorskom i Slavjanskom, kao i sa Pavlogradom i Dnjepropetrovskom.

Kroz Pokrovsk, pored brojnih manjih puteva, prolazi i autoput M30, deo međunarodnih, tj. evropskih autoputeva E50, E40 i E584. Upravo M30 povezuje Pokrovsk sa Pavlogradom i dalje Dnjepropetrovskom, a ujedno je i glavni put koji povezuje Donjeck i čitavu DNR sa Kijevom.

Ukrajinske snage ovaj put koriste kao glavnu liniju za snabdevanje svojih snaga u Donbasu, budući da u kratkom roku mogu dopremiti neophodne zalihe municije, naoružanja i goriva do svojih jedinica u gotovo delovima DNR pod njihovom kontrolom - od Ugledara do Časovog Jara.

Osim toga, u Pokrovsku počinje i put T0504, koji ga spaja sa Konstantinovkom, a njegovim presecanjem stanje i snabdevanje ukrajinskih jedinica na potezu od Časovog Jara do Torecka bi bilo zakomplikovano. Pored puteva, kroz Pokrovsk prolazi i nekoliko železničkih pruga, koje se takođe koriste za logističke potrebe ukrajinske vojske, a trenutno postoji samo još jedan grad u Donbasu koji služi kao pružno čvorište - Kramatorsk.

Vredi istaći, da Rusija ne mora zauzeti Pokrovsk kako bi preuzela kontrolu nad prugama i putevima, budući da zbog fizičke blizine gradu može jednostavno dejstvovati po njima upotrebom teške artiljerije, minobacača i dronova. Što se pruge tiče, postoje pretpostavke da je transport železnicom već obustavljen zbog pretnje od napada.