Autor: Informer.rs

01.09.2024.

17:42

Foto: AP photo

Planeta

Zapad nam truje omladinu! Moskva izašla sa novim izveštajem koji je potresao javnost!

Upozorenje je izrečeno u Strategiji za omladinsku politiku Rusije do 2030. godine, koju je u četvrtak odobrila vlada u Moskvi.

Dokument je pripremljen po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina.

- U Rusiji ima skoro 38 miliona ljudi starosti između 14 i 35 godina. Briga o njihovoj budućnosti je... važna za osiguranje nacionalne bezbednosti. To bi zahtevalo zajedničke napore vladinih organa i neprofitnih organizacija i, što je najvažnije, uključivanje mladića i devojaka u donošenje odluka -  rekao je ruski premijer Mihail Mišustin na sednici vlade.

U strateškom dokumentu je istaknuto da je za funkcionisanje Rusije kao „moćne, ekonomski razvijene države“ neophodno stanovništvo koje je „nacionalno orijentisano i podržava tradicionalne vrednosti“.

To bi trebalo postići kroz „harmoničan razvoj mladih i njihovog kreativnog potencijala“, navodi se u tekstu.

Zbog svoje ključne uloge u društvu, mlađa generacija je odabrana kao „glavna meta ideološke intervencije spolja u cilju slabljenja ruske države“, ističe list.

Jedna od najvećih pretnji mladima u zemlji je „nametanje zapadnog načina života i potrošačkih navika“, što uključuje eksteritorijalne, apolitične stavove i seksualne devijacije.

Moralni sistem mlađe generacije u Rusiji „odražava promene vrednosti od kolektivizma ka individualizmu i od etatizma ka kosmopolitizmu tokom poslednjih 30 godina“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se navodi da „individualističke vrednosti često dovode do poteškoća za mlade ljude u uspostavljanju odnosa u porodici, sa prijateljima i na poslu“.

Razvoj kolektivističkih vrednosti unutar starosne grupe izdvojio je kao važan zadatak za vladu u narednih šest godina.

Neke od drugih opasnosti za mlade koje se pominju u strategiji su slabljenje međugeneracijske povezanosti, degradacija tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, pravni nihilizam, nedovoljno uključivanje u društveno korisne delatnosti, kao i sve veći broj krivičnih dela mlađih osoba, uključujući uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija.