02.09.2024.

15:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Iz Poljske stigao šokantan predlog - ako Rusiji ovo prirede, niko živ neće ostati!

"Članstvo u NATO ne oslobađa članice obaveze da zaštite svoj vazdušni prostor, to je naša ustavna obaveza. Lično mislim da bi to bila opravdana samoodbrana ako rakete krenu u pravcu našeg vazdušnog prostora, jer kad pređu granicu, veliki je rizik da će nekoga povrediti komadi rakete", kazao je Šikorski u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms.

Iako gađanje ruskih ciljeva u vazdušnom prostoru Ukrajine preti da uvuče NATO u rat sa Rusijom, taj predlog već neko vreme iznose ukrajinski zvaničnici, ali ga je poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš već nekoliko puta odbio.

Poljaci podržavaju obaranje ruskih raketa ili neidentifikovanih objekata kao bespilotnih letilica, ali tek ako uđu na teritoriju Poljske, premda premijer Donald Tusk i tu hvali vojsku što je suzdržana i ne obara bezglavo sve što uleti u Poljsku.

Prema anketi poljskog lista Žečpospolita, 58 odsto Poljaka izjasnilo se za to da poljska protivvazdušna odbrana obara letelice i rakete koje bi uletele u Poljsku tokom napada Rusije na ciljeve u Ukrajini, čak i kada vojska nije sigurna da li je objekat civilni.

Suprotno tome, poljski premijer Tusk hvalio je suzdržanost vojske koja nije oborila bespilotnu letelicu kada je prošle sedmice uletela iz Ukrajine u Poljsku, 25 kilometara u dubinu njene teritorije, jer vremenske prilike nisu dozvoljavale pouzdanu identifikaciju.

Tu letelicu su još u Ukrajini pratila tri poljska radara, ali je posle nestala, i vojska i teritorijalna odbrana od tada bez uspeha tragaju za njom.