02.09.2024.

17:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Starmer izbacio Margaret Tačer iz premijerske rezidencije! Šef vlade u Londonu ne želi da gleda Čeličnu Lejdi

To je otkrio Starmerov biograf Tom Boldvin Boldvin u Glazgoru, na skupu na sajmu knjiga. Boldvin je rekao da je razgovarao sa Starmerom nakon što je on preuzeo dužnost premijera, i to u bivšem radnom kabinetu Tačerove, gde je bio izložen njen portret. Britanski premijer je tada rekao da će narediti da portret bude skinut sa zida.

U pitanju je slika, rad Ričarda Stouna, a naručio ju je bivši britanski premijer Gordon Braun, koji je obavljao tu funkciju od 2007. do 2010. godine. Braun je pozvao Tačerovu na čaj u Dauning strit ubrzo nakon što je nasledio Tonija Blera na premijerskoj funkciji i rekao joj da namerava da naruči njen portret. Slika je predstavljena na jednom privatnom prijemu 2009. godine.

To umetničko delo koštalo je 100.000 funti, a platio ga je anonimni donator. Istovremeno, to je prvi portret nekog bivšeg premijera, kojeg je naručio Dauning strit 10. Tačerova je sama odabrala nakit koji je prikazan na portretu.

Odluku da portret bude uklonjen kritikovali su pojedini članovi Konzervativne stranke, kojoj je Tačerova pripadala. Britanski poslanik Greg Smit rekao je da je Starmerova odluka "potpuno sitničava" i da pokazuje da on "ne poštuje istoriju i prethodne premijere".

Kandidat za lidera škotskih konzervativaca Murdo Frejzer izjavio je da je Starmer možda preduzeo takav potez jer je "bio zaplašen pogledom svetski poznatog lidera čijim dostignućima nikada neće biti ni blizu".