02.09.2024.

19:00

Foto: Shuterstock

Planeta

Zapad obećao Africi 650.000 vakcina, a nije joj dao nijednu! Majmunske boginje ubijaju, a "velike" baš briga

Najviše pogođena epidemijom novog soja "klejd 1b" jeste Demokratska Republika Kongo, gde je od početka godine umrlo 629 osoba, a prijavljeno 18.000 slučajeva, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Novi soj registrovan je i u Burundiju, Ugandi, Ruandi, Keniji i Tajlandu.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus kazao je da bi prve doze vakcina u Kongo trebalo da stignu u roku od nekoliko dana, ali slična obećanja o donacijama vakcina iz SAD nisu se ostvarila na vreme. 

Kada je reč o donacijama, nije bilo koordinisane akcije, pri čemu je Španija obećala 500.000 doza, dok su Nemačka i Francuska obećale po 100.000, a SAD su rekle da će donirati 50.000 doza. Do sada, međutim, nijedno od tih obećanja nije ostvareno.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su pre nekoliko dana da je od 245 miliona dolara, koliko su tražili za borbu protiv epidemije, samo 10 odsto obezbeđeno.

Lekar za infektivne bolesti iz bolnice Univerziteta Niger Delta Dimi Ogoina kazao je da nemar kako međunarodne zajednice, tako i afričkih vlada, znači da decenijama nakon što je MPOKS prvi put identifikovan, još nema dovoljno vakcina niti lekova dostupnih ugroženim zemljama. 

On je dodao da je do šire međunarodne reakcije na virus došlo samo tokom globalne epidemije 2022, kada se MPOKS proširio na Evropu i Severnu Ameriku.