02.09.2024.

23:45

Foto: printscreen

Planeta

Kit beluga ruski špijun ubijen u Norveškoj? Tragičan kraj velikog morskog sisara u Skandinaviji

Kit, koji je dobio nadimak Valdimir, od reči "val", što znači kit na norveškom, i imena ruskog predsednika, nađen je tokom vikenda kako pluta u moru.

- Nažalost, Valdimir je preminuo - rekao je Sebastijan Strand, morski biolog, koji je pratio kita nekoliko godina.

On je dodao da uzrok smrti ostaje nepoznat.

- To je apsolutno užasno. Izgledao je kao da je u dobrom stanju. Moramo da shvatimo šta se tu moglo dogoditi - kazao je Strand.

Prema njegovim rečima, Valdimir je viđen živ i zdrav u subotu u podne kako roni. Dva i po sata kasnije, luka regije Stavanger obaveštena je da kit pluta u vodi.

- Bio je mrtav kad su mu se čamci približili - naveo je Strand.

Osnivač organizacije Van vejl, Redžina Krozbi Hog izjavila je da je bilo razgovora sa upravom za ribarstvo u vezi sa Valdimirovim preseljenjem u severnije vode.

- Angažovali smo stručnjaka za transport kitova, a avion je već bio rezervisan. Bili smo tako blizu cilja - rekla je Hogova, dodajući da je Valdimir bio zdrav mlad kit, bez znakova bolesti.

Taj kit beluga je, inače, nađen u vodama Norveške pre pet godina, a tada je nosio držač za kameru sa natpisom "oprema Sankt Peterburga". To je i navelo mnoge da posumnjaju da je Rusija poslala kita u špijunsku misiju. Međutim, Valdimir je zapravo verovatno bio kit za dečje terapije. Bio je veoma prijateljski nastrojen prema ljudima, često je prilazio ribolovcima i igrao se sa njima.