02.09.2024.

18:31

Foto: AP, Zoran Sinko

Planeta

Lavrov nikad brutalniji! Protiv Rusije 50 zemalja ratuje pod nacističkim zastavama! I oni će proći kao nacisti 1945!

Ministar spoljnih poslova je to izjavio tokom sastanka sa studentima i nastavnicima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose u ponedeljak, prvog dana nove akademske godine u Rusiji.

Zapad je uvek bio zabrinut da je Rusija "prejaka, previše nezavisna" i želeo je da uradi nešto povodom toga, „po mogućnosti da je razbije", rekao je Lavrov.

- Veoma indikativna priča se ponavlja jer se danas 50 zemalja okupilo protiv Rusije pod nacističkim zastavama, s obzirom na suštinu režima ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog - nastavio je on, govoreći o vojnoj pomoći koju su pružile SAD i njeni saveznici. u Kijev usred sukoba sa Rusijom.

Ministar spoljnih poslova je istakao da su ukrajinske trupe u brojnim prilikama snimljene kako nose nacističke oznake ili nose transparente slične onima koje su koristile snage Adolfa Hitlera tokom Drugog svetskog rata.

Lavrov je rekao da Moskva neće igrati po zapadnim pravilima i da se neće „ugrađivati u razne šeme stvorene bez našeg učešća i bez uzimanja u obzir interesa Rusije".

Međutim, on je rekao da je Putin jasno stavio do znanja da Moskva ostaje „otvorena za kontakte sa zemljama 'kolektivnog Zapada', uz razumevanje, naravno, da će napustiti svoju otvoreno neprijateljsku politiku prema našoj zemlji".

Ako SAD i njeni saveznici ne promene svoj način, „nastavićemo da odlučno odgovaramo na sve neprijateljske korake", dodao je Lavrov.

Na drugom mestu u ponedeljak, Putin je rekao da je sukob između Moskve i Kijeva izbio zbog „destruktivne strategije Zapada" u vezi sa Ukrajinom.

Decenijama su Amerikanci i njihovi saveznici „tražili potpunu kontrolu nad Ukrajinom. Tamo su finansirali nacionalističke i antiruske organizacije; oni su uporno radili na tome da ubede Ukrajinu da je Rusija njen večiti neprijatelj i glavna pretnja njenom postojanju", rekao je ruski lider.

Vašington i njegovi „sateliti" su orkestrirali puč na Majdanu u Kijevu 2014. godine, koji su pokrenule „radikalne neonacističke grupe" koje nastavljaju da određuju politiku Ukrajine do danas, dodao je on.