03.09.2024.

05:17

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Erdogan zabio nož u leđa i EU i NATO! Turska pristupa BRIKS-u, Putin je opet nadigrao Vašington i Brisel!

Izvori Blumberga navode da je Ankara zvanično podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u kako bi ojačala globalni uticaj i izgradila nove veze izvan svojih tradicionalnih zapadnih saveznika. Administracija predsednika Erdogana veruje da se geopolitičko težište pomera od razvijenih ekonomija, navode izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Turska, koja se nalazi između Evrope i Azije, podnela je zahtev za pridruživanje BRIKS-u pre nekoliko meseci ne želeći više da čeka na priključenje EU. Ankara više decenija čaka u predvorju Unije bez ikakvih naynaka da bi se to moglo promeniti - izvestio je Blumberg.

Ankara je besna jer u isto vreme Brisel odobrava prijave za članstvo zemalja koje dosta kasnije podnose prijave od Turske. I pri tom izrazito ignoriše mišljenje Ankare. 

Podsetimo, 2004. godine deset novih članica pristupilo je Evropskoj uniji. To su uglavnom bili bivši predstavnici socijalističkog tabora i republika SSSR: Mađarska, Litvanija, Letonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Češka i Estonija. urska, koje još nisu priznale pristupanje ostrva EU.
 
Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija i UAE. Grupa, prvobitno formirana da procenjuje mogućnosti ulaganja, posebno je od 2009. izrasla u geopolitički moćan blok koji igra ulogu u globalnoj politici.

BRIKS se sastaje svake godine. Ove godine će se održati od 22. do 24. oktobra u Kazanju u Rusiji. Posebnost ovog sastanka je u tome što je ovo prvi samit zemalja BRIKS-a nakon proširenja, koji će se održati u vreme ruskog predsedavanja asocijacijom.

BRIKS je prvobitno stvoren kao organizacija koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, ali su nedavno u blok primljene još četiri zemlje - Egipat, Etiopija, Iran i UAE.