02.09.2024.

22:30

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

Ljuta Ukrajinka snimila zgradu u Harkovu u kojoj su se krili "Azovci", nekoliko minuta kasnije doleteo je iskander!

Rusija je inače pogodila 10-ak ciljeva u Harkovu. Pored termoelektrane, Tržnog centra i drugih ciljeva, pogođena je i harkovska "Palata Sportova". Po svemu sudeći u dvorani su bili smešteni pripadnici čuvene 3. jurišne brigade Azov. Ukrajinska strana tvrdi da su pogođeni civilni objekti, i da u njima nije bilo vojnika.

Gradonačelnik Harkova Igor Terahov je saopštio, da su ruske Vazdušno-kosmičke snage prilikom napada na Harkov koristile avio-bombe Grom-E1. Reč je o ruskom analogu američkih bombi JDAM-ER, ubojnom sredstvu, hibridu rakete i avio-bombe.

Napravljena je na bazi rakete H-38. Krasi je visoka preciznost i penetrirajuća moć. Može se lansirati na daljinu i od 120 kilometara. U nekim ukrajinskim izvorima je spominjano da je raketa ispuštena iz SU-57.

Podsetimo, 3. jurišna brigada, koja je pogođena u nedeljnom dejstvu ruskih VKS, je jedinica u sastavu "Azova". Jedinica je jako popularna na društvenim mrežama i redovno objavljuje snimke borbi.

Kako stvari stoje, upravo su društvene mreže došle glave njenim pripadnicima. Jedna građanka Harkova je poslala apel vlastima, u kojem navodi da su pripadnici "Azov"-a uzurpirali prostorije građana. Navodno je ova informacija bila dovoljna da pokrene ruske Vazdušno-kosmičke snage na akciju.