03.09.2024.

12:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

E, sad su gotovi! Šta ovo Putin uskoro dobija od Irana?! Mnogo je strašnije od dronova, sveopšta panika na Zapadu zbog vesti sa Bliskog istoka!

Iran je već snabdeo Rusiju stotinama bespilotnih letelica tokom rata protiv Ukrajine koji traje već dve i po godine, ali potencijalna isporuka balističkih raketa mogla bi predstavljati „opasnu eskalaciju“, naglasili su izvori koji su želeli da ostanu anonimni zbog osetljivosti informacija.

Izvori nisu želeli da otkriju vrstu i količinu balističkih raketa, niti vreme kada bi mogle biti isporučene Rusiji. Međutim, jedan od zvaničnika je naveo da bi isporuke mogle početi za nekoliko dana.

Balističke rakete obično lete znatno brže od krstarećih raketa ili bespilotnih letelica, što ih čini težim za presretanje i uništavanje. Osim toga, mogu nositi znatno veći teret, što povećava njihov destruktivni potencijal.

SAD i ostali NATO saveznici više puta su upozoravali Teheran da ne preduzima takav potez i nastavljaju diplomatske napore da to spreče. Savet za nacionalnu bezbednost SAD-a i Ministarstvo spoljnih poslova Irana nisu odmah odgovorili na upite Bloomberga.

Rusija koristi balističke rakete sopstvene i severnokorejske proizvodnje

Trenutno, Rusija koristi balističke rakete domaće proizvodnje, kao i severnokorejske, koje se smatraju manje preciznima. U današnjem napadu na prestonicu korišćene su ruske rakete „Iskander-M“ i severnokorejske KN-23, lansirane iz Brjanske, Kurske i Voronješke oblasti, koje se graniče sa Ukrajinom, saopštilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

Saveznici Ukrajine rade na ispunjavanju obećanja o pojačavanju sistema protivvazdušne odbrane ratom razorene zemlje, datih na samitu NATO-a u Vašingtonu u julu. Nekoliko članica NATO-a još uvek nije ispunilo obećanja o slanju sistema protivvazdušne odbrane.