03.09.2024.

13:40

Foto: Reuters/telegram

Planeta

Šok! Naređeno hitno povlačenje, Rusi hvataju pet brigada u kotao! Trupe jure da zatvore obruč kod Pokrovska, Ukrajinu čeka katastrofa!

„Moćna ruska grupacija, koja potencijalno broji desetine hiljada vojnika, obišla je ukrajinske snage koje drže liniju između sela Memrik i reke Volča. Kao rezultat toga, formiran je otvoreni džep, koji bi uz nekoliko odlučnih manevara Rusa mogao da se pretvori u zamku za stotine ukrajinskih vojnika“, navodi se u članku.

Prema podacima izdanja, odbranu na tom džepu drže jedinice 59. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine (OSU), 68. lovačke brigade, 117. brigade teritorijalne odbrane i 15. brigade Nacionalne garde. Ipak, ključnu ulogu treba da ima 25. vazdušno-desantna brigada, koja drži selo Ukrajinsk.

Informer

 

„Ako 25. vazdušno-desantna brigada OSU sa svojim nemačkim borbenim vozilima 'Marder' ne zaustavi neprijatelja kod Ukrajinska, povlačenje bi moglo dovesti do opkoljavanja od strane neprijatelja“, upozorio je ukrajinski Centar za odbrambene strategije.

U tom slučaju, delovi najmanje četiri ukrajinske brigade mogli bi biti opkoljeni od strane Rusa južno od Pokrovska.

Ukrajinsko povlačenje je možda već u toku. Ako je tako, to je razuman potez ukrajinske komande, smatraju analitičari pro-ukrajinske grupe Conflict Intelligence Team.

„Bilo bi svrsishodno da se povuku iz tog područja pre nego što im ruske trupe preseku puteve snabdevanja i povlačenja. Napuštanjem ovog sektora, Ukrajinci bi mogli ispraviti svoje linije odbrane i iskopati nova utvrđenja nekoliko milja zapadnije. Usporavanje ruskog napredovanja koje bi time nastalo moglo bi Ukrajincima dati vreme i prostor da ojačaju svoju odbranu i logistiku, te da spasu grad“, navodi "Conflict Intelligence Team" u svom izveštaju za Forbes.

Ukrajinske pozicije oko Pokrovska su krhke, dodaju iz Conflict Intelligence Team. Ukrajinski Generalštab u Kijevu balansira između najmanje dve velike operacije: odbrane Pokrovska i iznenadne ukrajinske invazije u Kursku oblast Rusije, koja je počela početkom avgusta.

„Trupa je malo. Toliko malo da bi gubitak delova četiri brigade unutar džepa mogao biti katastrofalan za Ukrajince. Istovremeno, uspešna evakuacija ovih skoro opkoljenih snaga mogla bi ojačati ispravljenu i skraćenu ukrajinsku liniju. Po našem mišljenju, stabilizacija ovog dela fronta do jeseni je zaista moguća“, objašnjavaju iz Conflict Intelligence Team.