03.09.2024.

15:10

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Strašan šok za Zapad i Ukrajinu! Ovu zemlju će kazniti zbog Putina: Odbili su da izvrše nalog...

- Odbijanje mongolske Vlade da izvrši nalog za hapšenje Putina koji je izdao Međunarodni krivični sud predstavlja težak udarac za taj sud. Sarađivaćemo sa partnerima kako bismo osigurali da Ulan Bator snosi posledice - napisao je Tihi na mreži „Iks“.

Putin je 2. septembra prvi put doputovao u posetu zemlji koja priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda. Reč je o Mongoliji, čije su vlasti pozvale ruskog predsednika da učestvuje u svečanim događajima povodom 85. godišnjice vojne pobede sovjetskih i mongolskih snaga nad Japanom na reci Halhin Gol. Evropska unija i Ukrajina su pozvale Mongoliju da uhapsi Putina. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nema problema sa Mongolijom u vezi sa odlukama Međunarodnog krivičnog suda.

Podsećamo, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Kremlj je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.