03.09.2024.

16:40

Foto: Reuters

Planeta

Ko preživi, pričaće! Rusija donela udarnu nuklearnu odluku! Putin prelomio, Moskva otkrila naredi korak - više nema čekanja!

Postojeća nuklearna doktrina

Trenutna nuklearna doktrina Rusije, uspostavljena ukazom predsednika Vladimira Putina 2020. godine, predviđa upotrebu nuklearnog oružja u slučaju nuklearnog napada na Rusiju ili konvencionalnog napada koji ugrožava opstanak države.

Pojedini ruski vojni analitičari pozivali su Putina da snizi prag za korišćenje nuklearnog oružja kako bi „otreznio“ zapadne neprijatelje. U junu je Putin izjavio da je nuklearna doktrina „živi instrument“ koji se može menjati u skladu sa svetskim događajima.

Takođe u junu, Rusija je sprovela vojnu vežbu razmeštanja taktičkog nuklearnog oružja uz granicu sa Ukrajinom, uključujući transport lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišta i aerodroma, gde su postavljene na bombardere.

Najava promena u nuklearnoj doktrini

Rjabkovljeva izjava predstavlja dosad najjasniju naznaku mogućih promena u doktrini.

- Rad je u završnoj fazi i postoji jasna namera da se doktrina modifikuje - rekao je Rjabkov za agenciju TASS. On je dodao da je odluka povezana s eskalacijom zapadnih protivnika u vezi s ratom u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nedeljnom intervjuu je izjavio da Zapad „ide predaleko“ i da će Rusija „učiniti sve da zaštiti svoje interese“. Međutim, Rjabkov nije precizirao kada će ažurirana nuklearna doktrina biti gotova, naglasivši da je reč o „kompleksnom pitanju“ koje se tiče ključnih aspekata nacionalne bezbednosti.

Rusija poseduje najveći nuklearni arsenal na svetu. U martu je Putin izjavio da je Moskva spremna za mogući nuklearni rat „sa vojno-tehničkog stanovišta“, ali je istakao da „nema žurbe prema nuklearnom sukobu“ i da „Rusija nikada nije imala potrebu da koristi nuklearno oružje u Ukrajini“.