03.09.2024.

18:40

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Dronovima tope ljudsko meso! Horor iz Ukrajine obišao svet! Letelica sipa tečni metal po glavama vojnika, pojavio se zastrašujući snimak!

Dron leti i polako, metodično „izbacuje“ mlaz vatre, za koji se preliminarno pretpostavlja da je rastopljeni termit, gore-dole po skrivenim položajima.

I ruski i ukrajinski Telegram kanali preuzeli su odgovornost za ovu zastrašujuću inovaciju dronova.

Ukrajinski vojni portal Defense Express naveo je da je dron koristila 108. Teritorijalna odbrambena brigada Ukrajine, dodajući da je snimak napravljen u blizini sela Ukrajinske u Zaporoškoj oblasti.

Ove tvrdnje su ponovile i druge obaveštajne platforme otvorenog tipa, ali „Kyiv Independent“ nije mogao da ih verifikuje.

Termitno oružje raspršuje hiljade sitnih komada rastopljenog metala koji gori na temperaturama većim od 2.000 stepeni Celzijusa, što znači da može probiti i oklopna vozila.

Rusija je već koristila slična zapaljiva oružja, kao što su zabranjene bombe sa belim fosforom, još od početka rata.

Izveštaji sugerišu da je i Ukrajina koristila dronove sa termitnim punjenjem, koje su bacane na ruske položaje ili oklopna vozila.

Termit i druga zapaljiva oružja mogu izazvati stravične povrede.

"Human Rights Watch" navodi da izloženost takvim sredstvima može dovesti do „opsežnih i užasno bolnih opekotina koje zahtevaju bolno lečenje“, uključujući „oštećenje disajnih puteva i toksičnih para, infekcije, ekstremnu dehidrataciju i otkazivanje organa“.

Preživeli od termitnih i drugih zapaljivih oružja mogu se suočiti sa „doživotnim patnjama“ — i fizičkim i mentalnim.