06.09.2024.

11:43

Foto: reuters/tanjug

Planeta

Da li je ovo kraj Ukrajine?! Sprema se masovni egzodus nekoliko miliona ljudi! Svi hoće da pobegnu pre nego što nastupi katastrofa...

- Već sada se širom zemlje dešavaju povremena isključenja struje. Tokom letnjeg perioda to uglavnom izaziva manja nezadovoljstva i stvara ozbiljne probleme jedino kada su u pitanju rashladni uređaji ili skladišta. Međutim, zimi bi ovakva situacija mogla prouzrokovati široko rasprostranjenu katastrofu.  Počeće masovni beg miliona ljudi - navodi se u tekstu.

Kako ističe novinar, Ukrajina trenutno raspolaže sa samo polovicom proizvodnih kapaciteta za energiju, a do zime bi situacija mogla postati izuzetno teška.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružane snage Rusije su započele 10. oktobra 2022. godine, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, za koji ruske vlasti okrivljuju ukrajinske specijalne službe. Udarci se vrše na energetske objekte, objekte odbrambene industrije, vojnog upravljanja i komunikacija širom zemlje. Od tada, vazdušna uzbuna se svakodnevno oglašava u ukrajinskim regionima, a ponekad i širom zemlje. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da ruske snage ne gađaju stambene zgrade i socijalnu infrastrukturu u borbama sa Oružanim snagama Ukrajine.