Autor: Informer.rs

03.09.2024.

19:53

Foto: Shuterstock

Planeta

Britanci zavrnuli slavinu! Netanjahu besan zbog nove odluke Londona! Sramite se!

Šef britanske diplomatije Dejvid Lami juče je objavio da će Velika Britanija da suspenduje 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu.

Ova odluka je doneta nakon što je nova laburistička vlada saopštila da je otkrila da postoji "jasan rizik" da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi.

Ovakav potez usledio je dan nakon što su izraelske snage otkrile tela šestoro ubijenih talaca u tunelu u Gazi, preneo je Rojters.

Netanijahu je dodao da ta odluka neće promeniti odlučnost Izraela da porazi Hamas, genocidnu terorističku organizaciju koja je, kako je rekao, divljački ubila 1.200 ljudi 7. oktobra prošle godine.

Izraelski premijer je dodao da će ova pogrešna britanska odluka samo ohrabriti Hamas.

"Bez ili sa britanskim oružjem, Izrael će pobediti u ovom ratu i osigurati našu zajedničku budućnost", poručio je on.

Lami je posle pobede Laburista na opštim izborima rekao da će revidirati prodaju oružja savezniku Izraelu kako bi obezbedio da je ona u skladu sa međunarodnim zakonima.

Britanski izvoz oružja iznosi manje od jednog procenta od ukupne količine oružja koju Izrael dobija, a Lami je rekao da ova suspenzija izvoznih licenci neće imati materijalnog uticaja na bezbednost Izraela, kao I da Britanija nastavlja da podržava izraelsko pravo na samoodbranu.