03.09.2024.

20:10

Foto: youtube

Planeta

Amerika će isporučiti krstareće rakete dugog dometa Ukrajini! Da li je ovo "crvena linija" posle koje Putin kreće svom silom na Kijev?!

Očekuje se da će uključivanje zajedničkih raketa vazduh-zemlja (JASSM) u paket naoružanja biti objavljeno ove jeseni, rekla su tri izvora, iako konačna odluka još nije doneta. Izvori nisu želeli da budu imenovani jer nisu ovlašćeni da javno raspravljaju o toj temi.

Slanje JASSM-a u Ukrajinu moglo bi značajno da promeni strateški pejzaž sukoba stavljajući veći deo Rusije u domet moćne, precizno navođene municije, što je „velika" briga Bajdenove administracije, kažu zvaničnici.

Vojni analitičari sugerišu da bi uvođenje JASSM - koji su nevidljivi za raketnu odbranu i mogu pogoditi dalje od većine drugih projektila u trenutnom vojnom inventaru Ukrajine - moglo da potisne ruske baze i skladišta snabdevanja stotinama kilometara unazad.

Ovo bi ozbiljno komplikovalo sposobnost Rusije da održi svoje ofanzivne operacije i potencijalno bi Ukrajini dalo stratešku prednost.

Lansiranje sa tačaka u blizini severne granice Ukrajine sa Rusijom moglo bi im omogućiti da pogode vojne objekte čak i do ruskih gradova Voronjež i Brjansk. Na jugu, njihovo spuštanje blizu linije fronta moglo bi da dozvoli napade na aerodrome ili pomorske objekte na Krimu.

JASSM je do sada bio integrisan samo u avione napravljene u SAD.

Ukrajina će na kraju upravljati nekoliko desetina F-16, od kojih svaki može da nosi dve krstareće rakete, prenosi Rojters.