03.09.2024.

22:20

Foto: youtube.com/printscreen

Planeta

Prvi put u istoriji, Folksvagen zatvara pogone u Nemačkoj! Ovo je posledica rata sa Putinom i Rusijom, a tu je i Kina!

Kompanija planira da zatvori jednu fabriku automobila, i još najmanje jedan manji industrijski objekat koji proizvodi delove.

- Ekonomski uslovi su postali još teži, a novi igrači ulaze na evropsko tržište. Nemačka kao poslovna lokacija sve više gubi svoju atraktivnost sa konkurentske tačke gledišta - rekao je generalni direktor VW Oliver Blume, očigledno misleći na kineske proizvođače. 

Glavni razlozi su povećani troškovi energije, logistike i radne snage. Niska potražnja za električnim vozilima grupe takođe je igrala važnu ulogu.

Folksvagen je prošle godine izbacio devet miliona automobila sa proizvodne trake, skoro polovinu svog proizvodnog kapaciteta za sklapanje do 14 miliona.

Između ostalog, zatvaranje fabrika, a samim tim i otpuštanje radnika, preti ozbiljan sukob sa nemačkim sindikatima, budući da veliki poslodavac ima dugoročne obaveze prema njima. Podršku radnicima dala je i Socijaldemokratska partija Nemačke.

- Duboko sam zabrinut što menadžment VW-a više ne isključuje zatvaranje fabrika i prisilna otpuštanja. Parlamentarna frakcija SPD-a čvrsto stoji na strani radnika i očekuje konstruktivne pregovore - rekao je poslanik SPD-a Bernd Vestfal.

Folksvagen ima fabrike komponenti u Braunšvajgu, Kaselu, Salcgiteru, Hanoveru i Kemnicu, kao i velike fabrike automobila u Volfsburgu, Emdenu, Cvikauu, Drezdenu, Osnabriku i Hanoveru.

Poslednji put je velika VW fabrika zatvorena pre više od trideset godina, kada je doneta odluka da se zatvori montaža automobila u Pitsburgu, SAD.

Ekonomisti smatraju da je ovo posledica Nemačkog rata sa Moskvom i činjenice da je tamošnja industrija ostala bez jerftinih energenata koko si stizali iz Rusije