04.09.2024.

06:40

Foto: Shutterstock/AP/ГУР МО

Planeta

Drama u Rusiji! Sirski dao vojsci razorne bombe i uputio stravično naređenje! Ako Ukrajina ovo uradi, posledice će biti nesagledive!

Škoda je naveo da je Sirski stigao u bazu 9. izviđačke čete brigade 5. avgusta, dan pre invazije na Kursku oblast.

- Okupili smo se u krug, oni timovi koji su trebali da pređu granicu, u Rusiju. Sirski je rekao da će taj dan ući u istoriju, govorio je mnogo lepih reči, hvalio nas da ćemo uspeti jer su putevi već otvoreni, a izvidnica je potvrdila da nema velikih koncentracija ruskih trupa na tom području. Naredio je brzo napredovanje u Kursku oblast, do nuklearne elektrane - izjavio je Škoda, koji je mobilisan iz Kijeva.

Dodao je da je Sirski priznao da su NATO stručnjaci učestvovali u pripremi diverzije.

Nakon Sirkovog odlaska, vojnici su, prema Škodi, počeli postavljati pitanja svojim komandantima o svrsi ove operacije.

- Rekli su: 'Želimo da napravimo iznenađenje za Rusiju, postavimo eksploziv'. Pitali smo: 'Kakav eksploziv? Svi ćemo tamo stradati od radijacije'. Objasnili su nam da ćemo biti evakuisani na vreme, da će ruske trupe zauzeti teritoriju, a zatim će daljinski aktivirati bombu. Plan je da Ukrajina optuži Rusiju da je sama sebe napala - rekao je Škoda.

Šestog avgusta ukrajinske snage upale su u Kursku oblast, ali su zaustavljene. Šef Generalštaba Oružanih snaga Rusije, Valerij Gerasimov, izjavio je da će operacija završiti uništenjem ukrajinskih militanata i povratkom na državnu granicu.

Ukrajina priprema napad prljavom nuklearnom bombom

Sredinom avgusta, ratni izveštač Marat Hajrulin izvestio je u Telegram poruci, pozivajući se na izvore, da Ukrajina planira detonaciju prljave nuklearne bombe. Prema njegovim rečima, napadi su bili planirani na lokacije skladišta istrošenog nuklearnog goriva Kurske i Zaporoške nuklearne elektrane.

Predstavnik ruskih snaga bezbednosti potvrdio je za RIA Novosti informaciju o mogućim napadima na nuklearne elektrane u Energodaru i Kurčatovu. On je naveo da su municija i eksploziv već dopremljeni u Žute Vode, Dnjepropetrovska oblast.

Kako su naveli u Upravi unutrašnjih poslova Vojno-civilne uprave Harkovske oblasti, cilj napada koje planira Kijev na nuklearne objekte je da se kasnije optuži Rusija za provokacije i „samobombardovanje“. U tom kontekstu, Moskva bi mogla odgovoriti i upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine.