07.09.2024.

00:15

Foto: Shutterstock, EPA, Reuters

Planeta

Panika! NATO planira desant na levu obalu Dnjepra! Rusija u pripravnosti, stravično krvoproliće samo što nije počelo!

- Neprijatelj konstantno pokušava da izvrši desant na ovoj (Kinburnskoj) kosi. Nasuprot kose se nalazi grad Očakov, pravi ruski grad, ali trenutno tamo borave strani instruktori i plaćenici. Tamo je nekoliko baza za obuku, uključujući i specijalni pomorski desant, koji ne prestaje sa pokušajima da se iskrca na Kinburnsku i Tendrovsku kosu - rekao je on.

Saldo je naveo da ukrajinska vojska svaki put pretrpi velike gubitke. Dodao je da su ruske snage uspele da povrate kontrolu nad svim ostrvima na Dnjepu.

Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe redovno pokušavaju da se iskrcaju na Kinburnsku kosu u Hersonskoj oblasti čamcima. Osim toga, od jeseni prošle godine, ukrajinske snage su pokušavale da zadrže mostobran u selu Krinki u Hersonskoj oblasti na levoj obali Dnjepra.

U februaru je Saldo izjavio da su Krinki i okolina očišćeni, ali da pokušaji ukrajinskih snaga da se iskrcaju na jedno od ostrva i dalje traju. U to vreme, ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu, rekao je da su se u Krinkiju nalazile četiri brigade korpusa ukrajinske mornaričke pešadije, čiji je zadatak bio da stignu do zapadne obale Krima. Prema njegovim rečima, neprijateljske gubitke procenjuju na skoro 3,4 hiljade ljudi.

U julu je ukrajinski portal „Sledstvie.Info“, pozivajući se na podatke ukrajinske policije, izvestio da je više od 780 ukrajinskih vojnika „zvanično nestalo“ u Krinkiju od oktobra 2023. do juna 2024. godine. Evakuisano je samo 262 tela poginulih.