04.09.2024.

11:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Kremlj upravo potvrdio! Počinje ono čega su se svi plašili! Moskva donela najradikalniju odluku do sada, posledice će biti fatalne!

Prema njegovim rečima, Rusija prilagođava svoj pristup nuklearnoj doktrini u skladu sa izazovima i pretnjama koje su prouzrokovale zemlje takozvanog kolektivnog Zapada.

- Doradu nuklearne doktrine zahteva trenutna situacija i okolnosti koje su nastale, verovatno, kao rezultat delovanja kolektivnog Zapada - naglasio je Peskov.

Kao primere takvih akcija, Peskov je naveo odbijanje Zapada da vodi dijalog sa Rusijom, kršenje njenih bezbednosnih interesa i provociranje nastavka sukoba u Ukrajini.

- Sve to ne može proći bez posledica, i u Moskvi se sve to uzima u obzir i analizira. To će biti osnova predloga za doradu nuklearne doktrine koji će biti formulisani - istakao je Peskov.

Peskov je takođe ukazao na destruktivnu ulogu SAD u pitanjima evropske bezbednosti.

- Upravo SAD predvode proces izazivanja napetosti, vrše pritisak na evropske zemlje koristeći, pre svega, obaveze prema NATO-u kako bi primorali Evropljane da troše više novca i više BDP-a na vojne svrhe. SAD su te koje ostvaruju ekonomsku korist iz cele te situacije - rekao je portparol Kremlja.

Dodao je da će ovakva situacija imati dalekosežne negativne posledice.

- Naš zadatak je da osiguramo svoje nacionalne interese, da se zaštitimo od svih novih rizika i da obezbedimo pouzdanu i sigurnu budućnost za naše buduće generacije - zaključio je Peskov.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je ruska nuklearna doktrina „živi instrument“ i da su moguće izmene ukoliko bude potrebno. On je izrazio nadu da trenutna geopolitička situacija neće dovesti do razmene nuklearnih udara.