04.09.2024.

12:10

Foto: Reuters

Planeta

Hitno! BRIKS konačno prelomio, granice više nikad neće biti iste! Rusija otkrila koji je sledeći veliki potez saveza!

- Naravno, postoje granice do kojih organizacija može da se širi. Postoje predlozi da se izrazi status partnerskih država BRIKS-a. Prema tome, svi zajedno će morati da odrede koliko može biti partnera, ko može biti partnerska država i tako dalje. O svemu tome će se razgovarati u Kazanju - kazao je Peskov na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

On je istakao da BRIKS konsolidovano donosi odluke o prijemu novih članova, te da predsednik Rusije Vladimir Putin ne može sam da donosi takve odluke.

Podsetimo, Turska je nedavno formalno zatražila članstvo u grupi BRIKS, kako bi ojačala svoj globalni uticaj i izgradila nove veze mimo tradicionalnih zapadnih saveznika, preneo je danas Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Samit BRIKS-a biće održan od 22. do 24. oktobra ove godine u Kazanju. Rusija je preuzela predsedavanje BRIKS-om 1. januara ove godine.

Godina je počela prijemom novih članica u organizaciju – pored Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, sada uključuje Egipat, Etiopiju, Iran, UAE i Saudijsku Arabiju.

Rusko predsedavanje u BRIKS-u održava se pod motom jačanja multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost. U okviru svog predsedavanja, Ruska Federacija organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja.