04.09.2024.

22:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Frka u Americi! Putin će opet izabrati predsednika SAD?! Stejt department u akciji protiv 'zlonamernog ruskog uticaja'!

- Kao deo koordinisanih napora sa Odeljenjem za trezor i drugim vladinim agencijama, Stejt department uvodi novu politiku ograničenja viznog režima, donosi odluke u Zakonu o stranim misijama i objavljuje ponudu od 10 miliona dolara za nagradu za pravdu -, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Stejt department je ruske medije Rosija Segodnja, RIA novosti, RT (Rusija danas), TV-Novosti, Ruptil i Sputnji okarakterisala kao strane misije, pošto su ''efektivno pod kontrolom vlade Ruske Federacije'', pa će kao takvi subjekti morati da obaveste američko Ministarstvo spoljnih poslova o osoblju koje će raditi unutar SAD.

Od tih entiteta će se takođe tražiti da otkriju svu nekretninu koju poseduju u SAD.

Navodi se da će se započeti sa ograničenim izadavanjima viza određenim pojedincima koji, delujući u ime medijskih organizacija koje podržava Kremlj, koriste te organizacije kao pokriće za tajne aktivnosti, i odgovorni su za, ili saučesnici, uključeni u tajne aktivnosti.

- Ove radnje protiv ovih pojedinaca preduzimamo isključivo zbog njihovih podlih, prikrivenih uticaja, a ne zbog sadržaja bilo kakvih aktivnosti izveštavanja ili dezinformisanja. Pošto je evidencija o vizama poverljiva, pojedinačne primene nove politike, uključujući nazive ciljeva i specifične identifikacione informacije, neće biti otkrivene javno - navodi se u saopštenju.

Program Nagrade za pravdu (RFJ), kojim upravlja Služba diplomatske bezbednosti Ministarstva, traži informacije o potencijalnim stranim subjektima koji se trude da utiču ili se mešaju u izbore.