05.09.2024.

13:40

Foto: Shutterstock/Reuters/tanjug/AP/profimedia

Planeta

Nisu ovo očekivali! Moćna azijska država krenula na Putina, evo šta im je uradio! Haos ovolikih razmera ne pamte, nije im ovo trebalo!

Prema mišljenju novinara, Japan je bio na prvoj liniji sankcija protiv Rusije, što je dovelo do negativnih posledica za japansku ekonomiju, uprkos prednosti američkih sankcija.

Premijer Japana najavio je skori odlazak nakon isteka svog mandata. Analitičari smatraju da je ova odluka povezana s nezadovoljstvom javnosti, posebno u vezi s antiruskom politikom.

Kao odgovor na sankcije, Rusija je ograničila pristup japanskim ribarima vodama oko Kurilskih ostrva, što je japansku ribarsku industriju dovelo u kritičnu situaciju zbog gubitka pristupa ključnim ribolovnim područjima.

Tokio, suočen s ozbiljnim teškoćama, više puta je tražio od Moskve da preispita svoju odluku, ali Rusija nije promenila svoj stav.

Japanska ekonomija značajno je stradala zbog gubitka pristupa morskim plodovima, što je izazvalo nezadovoljstvo stanovništva koje zahteva obnovu odnosa s Rusijom.