05.09.2024.

12:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Putin prelomio! Nuklearke će se pojaviti na ovom mestu! Šef Kremlja otkrio novu strategiju ruske države!

Putin je kazao da dalekoistočne oblasti Rusije daju zemlji direktan pristup perspektivnim rastućim tržištima azijsko-pacifičkih zemalja.

- Daleki istok je naš lider u novoj globalnoj ekonomskoj realnosti. Od toga kako će se razvijati Daleki istok u velikoj meri zavisi budućnost čitave naše zemlje. U stvari, danas je Daleki istok, bez svakog preterivanja, postao najvažniji faktor u jačanju pozicije Rusije u svetu - kazao je predsednik Rusije, prenosi Sputnjik.

Putin je učesnicima foruma predložio da se razmisli o izgradnji nuklearnih elektrana na Dalekom istoku i dodao da je širenje Istočnog poligona železnica najvažniji i najveći projekat.

Putin je rekao da je Istočni ekonomski forum postao platforma za razgovor o strategijama razvoja Rusije i čitavog Azijsko-pacifičkog regiona.

- Istočni ekonomski forum je s pravom postao priznata platforma za uspostavljanje čvrstih poslovnih kontakata i razmatranje strateških pitanja u razvoju ruskog Dalekog istoka i čitavog azijsko-pacifičkog regiona - naveo je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma.

Informer

 

On je kazao da je na poslednja tri foruma potpisano više od 1.000 sporazuma u vrednosti od preko 10,5 biliona rubalja i potom otvoreno je preko 140.000 radnih mesta.

Plan za Severni morski put

Osim toga, Rusija će povećati protok tereta duž Severnog morskog puta, naglasio je Putin. Grade se ledolomci i lučka infrastruktura.

- Pre dve godine puštene su kratke pomorske rute duž Severnog morskog puta. Danas ova šema obuhvata 14 luka na severozapadu, na Arktiku i na Dalekom istoku. Na kraju prošle godine, kapaciteti ruskih luka u okviru Severnog morskog puta premašili su 40 miliona tona. Naravno, verujemo da je ovo samo početak. Nastavićemo da povećavamo njihove kapacitete, da modernizujemo pretovar tereta, produžavamo železničke pruge do njih - istakao je on.

- U toku je realizacija obimnog plana za razvoj Severnog morskog puta – gradimo ledolomce, razvijamo satelitsku grupaciju, obalsku infrastrukturu, mrežu spasilačkih centara - objasnio je predsednik.

Putin je naložio da se ubrza razvoj putničke verzije aviona „Bajkal“ i da se uskoro pokrene serijska proizvodnja letelice.

Rusija treba da proizvodi svoje avione, pouzdane i kvalitetne.