07.09.2024.

23:30

Foto: paparazzza / Shutterstock.com

Planeta

Izdaja! Zelenskom najveći saveznici zabili nož u leđa! Ukrajina je gotova bez ovoga, posledice će biti nesagledive!

- Cilj je bio obezbediti pomoć Kijevu uprkos Trampovoj poziciji, ali sa Haris je situacija drugačija - rekao je jedan evropski zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

Navodi se da Bela kuća više nije toliko zabrinuta zbog mogućeg povratka Trampa, te ne žuri da pregovara sa EU o korišćenju zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini. Zemlje G7 su u junu dogovorile kredit osiguran prihodima od ovih sredstava, ali su se SAD i EU razišli u detaljima. Pošto se većina tih sredstava nalazi u Evropi, Vašington zahteva od Brisela garancije da će ostati netaknuta dok Moskva ne isplati Kijevu "reparacije". Brisel ne može da se usaglasi po ovom pitanju, navodi se u članku.

Teoretski, Evropska unija bi mogla da obezbedi kredit Kijevu, ne čekajući saveznike iz G7, ali Evropska centralna banka strahuje od potencijalno opasnih finansijskih rizika, zaključuje "Politiko".

U junu je italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila da su zemlje "Velike sedmorke" postigle dogovor o kreditu za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi dolara, osiguranom prihodima od zamrznutih ruskih sredstava. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je ovu odluku novim činom pljačke.