05.09.2024.

17:52

Foto: Shutterstock

Planeta

Nešto veoma čudno se dešava! Zašto Ukrajinici ne beže iz kotla?! Rusiju kod Pokrovska dočekalo neprijatno iznenađenje!

Već danima neki stručnjaci savetuju Ukrajincima na toj teritoriji (oko 50 kvadratnih kilometara između sela Ukrajinsk i reke Volčje) da se povuku, jer bi ih brojčano nadmoćna ruska vojska mogla opkoliti i uništiti, piše „Forbs“.

Krvava borba za ključni raskrsnicu

Uprkos savetima, čini se da Ukrajinci još nisu spremni da se povuku. Juče su dobili krvavu bitku na ključnom raskršću puteva i železnice između teritorija koje drže i glavnog ukrajinskog sektora na severu.

Borba je počela kada su najmanje dva ruska vozila - pretpostavlja se da je reč o oklopnom transporteru BTR i oklopnom traktorom MT-LB - krenula glavnim putem prema naselju Selidovo, koje je pod ukrajinskom kontrolom.

Očigledno je zašto Rusi žele da uđu u Selidovo, kao i to da su Ukrajinci odlučni u nameri da zadrže kontrolu nad naseljem. Dok god Ukrajinci drže južni deo ovog isturenog položaja, predstavljaju pretnju levom boku glavnih ruskih jedinica koje pokušavaju da se još više približe Pokrovsku.

Ukrajinski tenk zaustavio ruski BTR

Ukrajinci pokušavaju da spreče napredovanje Rusa i očigledno žele da sačuvaju teritoriju južno od Pokrovska, nastavljajući da prete levom boku ruskih snaga.

Juče je rusko vozilo počelo da se približava istočnoj ivici Selidova, ali ga je ubrzo uočio ukrajinski dron. Ukrajinski tenk, verovatno T-64, krenuo je u presretanje sa zapada.

Ruski BTR je uspeo da iskrca desetak pešaka na, kako su verovali, sigurno mesto. Međutim, vojnici su se našli stisnuti uz samo vozilo kada ga je pogodio ukrajinski tenk. Vozilo je oštećeno, a pešaci su ili ranjeni ili poginuli.

Ubrzo je oštećenom BTR-u pristupilo drugo vozilo, verovatno MT-LB, koje je takođe pogođeno.

Pokrovsk se i dalje drži

Ovi detalji borbi jasno pokazuju da Ukrajinci nisu spremni da izgube kontrolu nad putevima i železnicom koja spaja Pokrovsk, Selidovo i Ukrajinsk, kao ni nad teritorijom koja okružuje ova mesta. Posada ukrajinskog tenka je iz blizine još jednom pogodila MT-LB i potom odvukla zapaljenu olupinu sa pruge.

Ishod je jasan: ruski napad je bio neuspešan, pretrpeli su teške gubitke u ljudstvu i opremi. Barem za sada, ukrajinske pozicije ostaju netaknute, a putevi čisti. U ovom trenutku, Pokrovsk se još uvek drži.