05.09.2024.

17:04

Foto: Foto: EPA Images

Planeta

(VIDEO) Putinov govor trajao 44 minuta! Ovo su glavne poruke o kojima bruji svet!

Daleki istok najvažniji faktor u jačanju Rusije

U stvari, danas je Daleki istok, bez ikakvog preterivanja, postao najvažniji faktor u jačanju pozicije Rusije u svetu - rekao je Putin tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi RIA Novosti.

- Daleki istok je naš lider u novoj globalnoj ekonomskoj realnosti. Od toga kako će se razvijati Daleki istok u velikoj meri zavisi budućnost čitave naše zemlje. U stvari, danas je Daleki istok, bez svakog preterivanja, postao najvažniji faktor u jačanju pozicije Rusije u svetu - kazao je predsednik Rusije, prenosi Sputnjik.

On je napomenuo da se mnogi investitori suočavaju sa manjkom proizvodnje na Dalekom istoku i naložio izradu programa za razvoj energetskih kapaciteta, uključujući i razmišljanje o izgradnji nuklearnih elektrana.

Takođe je neophodno razvijati putnu infrastrukturu, dodao je on.

Severni morski put

Rusija će nastaviti da povećava protok robe duž Severnog morskog puta – u tu svrhu se grade ledolomci i jača infrastruktura, rekao je predsednik Vladimir Putin na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF).
Prema rečima šefa države, u poređenju sa sovjetskim vremenima, obim transporta tereta Severnim morskim putem povećan je pet puta. Dakle, 2014. godine njime je prevezeno svega četiri miliona tona tereta, dok je 2023. godine više od 36 miliona tona. Kapacitet ruskih luka na Severnom morskom putu premašio je 40 miliona tona, dodao je Putin.

Osim toga, Rusija će povećati protok tereta duž Severnog morskog puta, naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, Belorusija bi mogla da učestvuje u izgradnji luke na Ruskom Dalekom istoku.

Kurska oblast

Ruski poredsednik Vladimir Putin na na plenarnoj sednici IKS Istočnog ekonomskog foruma po prvi put, veoma detaljno govorio je o tome šta se dešavalo uKurskoj oblasti.

- Ruska vojska je stabilizovala situaciju i sada postepeno istiskuje ukrajinske oružane snage iz pograničnog područja. Cilj neprijatelja je bio da nas unervozi, da galami, prebaci trupe sa jednog područja na drugo i zaustavi našu ofanzivu na ključnim pravcima, pre svega u Donbasu, što je naš primarni cilj - rekao je šef države.

Kijev nije uspeo da seje paniku i „uzburka unutrašnju političku situaciju“. Naprotiv, provokacija Kijeva je dovela do „konsolidacije društva, kao što se to uvek dešava u takvim slučajevima u Rusiji“. Broj vojnika po ugovoru je brzo rastao“, rekao je Putin i dodao:

- Sudeći po postupcima kijevskih vlasti, njima uopšte nije stalo do svoje zemlje. Ponekad imam utisak da su oni koji vode Ukrajinu kao da su neki vanzemaljci, ili stranci. Ne misle samo da su takvi gubici, šta hoće oni slede, čak ni ne razumem. Ponovo snizite starosnu dob za regrutaciju da biste regrutovali decu, kao nacisti u Nemačkoj.

Govor trajao rekordna 44 minuta!

Govor predsednika Rusije na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku trajao je oko 44 minuta, što je najduže do sada kada se radi o njegovim govorima na tom forumu.

TAS piše da je Putin današnjim govorom "oborio sopstveni rekord" kada se radi o dužini govora na Forumu, pošto je raniji najduži govor na Forumu 2022. godine trajao oko 37 minuta.

Putinovi govori su u periodu od 2016. do 2018. godine bili dosta kraći i trajali su oko 20 minuta.

"Podržava" Kamalu Haris

Putin je na forumu izjavio da će na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Rusija podržati demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris.

Putin je primetio da Kamala Haris ima "zarazan smeh", navodeći to kao razlog za rusku podršku njoj, a ne njenom republikanskom protivkandidatu Donaldu Trampu, prenosi "Izvestija".

Ruski predsednik je istakao da Kamalu Haris smatra favoritom, nakon što se aktuelni predsednik SAD Džo Bajden povukao iz trke za Belu kuću.

"Rekao sam da je naš favorit, da tako kažem, sadašnji predsednik, gospodin Bajden. Zato je on uklonjen iz trke i preporučio je svim svojim pristalicama da podrže gospođu Haris. I mi ćemo učiniti isto, podržaćemo je", rekao je Putin.

O Kamalinom smehu

Prema njegovim rečima, "Kamala Haris se toliko zarazno i ekspresivno smeje da to sugeriše da je kod nje sve u redu".

Putin je uporedio stavove predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Kamale Haris.

"Tramp je uveo toliko ograničenja i sankcija protiv Rusije, kakve nijedan predsednik nikada ranije nije uveo. A ako je kod gospođe Haris sve u redu, onda će se ona možda uzdržati od ovakvih postupaka" , zaključio je ruski predsednik.