05.09.2024.

17:30

Foto: YouTube video printscreen

Planeta

Kim pogubio 30 zvaničnika zbog poplava! Ovako kažnjava lider najzatvorenije zemlje na svetu

Izveštaji o pogubljenjima dolaze nakon što je Kim pozvao na strogo kažnjavanje onih koji su odgovorni za "neprihvatljiv gubitak života" izazvan nedavnim poplavama. Službenici su optuženi i za korupciju i nepoštovanje dužnosti. 

- Utvrđeno je da je 20 do 30 kadrova na području pogođenom poplavama pogubljeno u isto vreme krajem prošlog meseca - rekao je neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Iako identiteti pogubljenih zvaničnika nisu otkriveni, severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) izvestila je ranije da je Kang Bong Hun, sekretar pokrajinskog partijskog komiteta pokrajine Cagang od 2019. godine, među onima koje je Kim Džong Un uklonio sa pozicije. 

Obilne padavine su, inače, izazvale klizišta i poplave u Severnoj Koreji, a pogodile su više od 4.000 domova i ostavile 15.000 stanovnika bez krova nad glavom. Sam Kim Džong Un je posetio pogođena područja i izjavio da će biti potrebno nekoliko meseci da naselja, koja su bila potpuno pod vodom, budu obnovljena. Vlada je, takođe, obezbedila sklonište u objektima u Pjongjangu za 15.400 ljudi, uključujući ugrožene grupe, kao što su majke, deca, starci i vojnici invalidi.

Međutim, severnokorejski lider je demantovao izveštaje o velikom broju poginulih u poplavama, odbacivši tvrdnje o 1.000 stradalih kao "lažne glasine". On je optužio Južnu Koreju da širi te laži kao deo "kampanje klevetanja", koja je osmišljena da naruši međunarodni ugled Severne Koreje.

Deset puta više smrtnih kazni

Prema navodima "Koreja tajmsa", javna pogubljenja u Severnoj Koreji dramatično su porasla od pandemije kovida-19. Pre toga, u zemlji je obično bilo oko deset javnih pogubljenja godišnje. Međutim, taj broj je naglo porastao na oko 100 godišnjih javnih pogubljenja, što predstavlja desetostruko povećanje.