05.09.2024.

19:27

Foto: Pixabay

Planeta

BRIKS pocepao dolar?! Istok traži novu alternativu za američku valutu!

Uloga američkog dolara u globalnom ekonomskom sistemu opada, pa je tako od početka veka njegov udeo u svetskim rezervama smanjen sa 71,1 odsto na 58 odsto, a alternativa bi mogla da bude nova valuta BRIKS-a, izjavio je direktor Centralnog ekonomsko-matematičkog instituta (CEMI) Ruske akademije nauka Albert Bahtizin.

"Uzimajući u obzir tekuću fragmentaciju globalnog ekonomskog prostora, potreba za postepenim napuštanjem međusobnih obračuna korišćenjem dolara postaje sve očiglednija. Učešće te valute u strukturi svetskih deviznih rezervi značajno je smanjeno – sa 71,1 odsto 2000. godine na 58,4 odsto danas, a prema procenama Blumberga, u poslednje dve godine opada najbržim tempom", kazao je Bahtizin na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, sve to izaziva zabrinutost u Sjedinjenim Državama, pa nije slučajno što je američki analitički centar "Atlantik kansil" ("Atlantic Council") pokrenuo onlajn projekat "Monitor dolarske dominacije", koji pruža informacije o dinamici procesa dedolarizacije, uključujući i viziju lidera zemalja zainteresovanih za tu globalnu tranziciju.

Kako je naveo, konkretno, Brazil i Indija su zainteresovani da se ograniče od nepovoljne monetarne politike SAD, smanje volatilnost svojih valuta, kao i transakcione troškove, dok Kina predviđa smanjenje uticaja dolara i premeštanje svetske ekonomije u multipolarni monetarni sistem".

Odgovarajući na pitanje šta će zameniti dolar, Bahtizin je ukazao da je "teško konkretno odgovoriti, ali da bi predložena nova valuta zemalja BRIKS-a mogla pomoći u jačanju ekonomske integracije zemalja te organizacije".

Dodaje da to sve može smanjiti uticaj Sjedinjenih Država na svetskoj sceni, slabeći poziciju dolara kao svetske rezervne valute i, kao rezultat, smanjujući volatilnost cena.

"Pored napuštanja dolara, neophodno je razviti i suvereni platni sistem zasnovan na rastućoj međudržavnoj asocijaciji BRIKS, koja će postati alternativa SVIFT-u i smanjiti značaj ovog drugog. Udeo BDP-a po PPP zemalja BRIKS-a u svetskoj ekonomiji je skoro 36 odsto, dok blok G7 ima 29 odsto i taj jaz se povećava svake godine", napomenuo je Bahtizin.