05.09.2024.

20:17

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Lavrov naduvao Makrona! Ko normalan veruje da u hapšenju Durova nema politike?!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je teško poverovati u reči francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije izjavio da u slučaju protiv osnivača Telegrama Pavela Durova navodno nema politike.

"Oni ubeđuju, a Makron je čak javno govorio, da u slučaju Durova nema ničega političkog. U to je veoma teško poverovati. Usmerenost ka zauzimanju bilo kakvih manje ili više popularnih i značajnih informacionih resursa se vodi već duže vreme", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ranije rekao da se Durov pokazao kao previše slobodan i da nije poslušao "savete" Zapada o moderiranju Telegrama.

"Izgleda da je Pavel Durov isuviše sporo, a možda i uopšte nije, slušao zapadnjačke savete", ocenio je Lavrov u razgovoru sa studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

Durov je, podsetimo, ranije ovog meseca uhapšen u Parizu, odmah po sletanju iz Azerbejdžana.

On je zatim pušten uz kauciju od pet miliona evra pod uslovom da ne napusti Francusku. 

Advokat osnivača Telegrama tvrdi da su optužbe bez osnova.

Francuske vlasti ga optužuju za više krivičnih dela, uključujući odbijanje saradnje sa vlastima, saučesništvo u krivičnim delima seksualnog zlostavljanja dece i trgovine drogom, kao i saučesništvo u "administriranju internet platforme" koju koriste organizovane bande za obavljanje nezakonitih transakcija. Za poslednje krivično delo zaprećena je kazna do deset godina zatvora i novčana kazna od 500.000 evra.

Durov je državljanin Francuske, UAE, Sent Kitsa i Nevisa, kao i Rusije.